Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su dva ugovora o grantu sa projektnim menadžerom Njemačke razvojne banke (KfW) Stephanom Raabeom.

Za projekte KfW-a u Gradišci oko 15 miliona eura

Ministar Bevanda objasnio je da se prvi sporazum odnosi na grant od 3,8 miliona eura koje je osigurala Švicarska razvoja agencija (SECO), a implementira se preko KfW-a, dok je drugi grant u iznosu 10, 26 miliona eura osiguran na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji između Njemačke i BiH.

„Oba ugovora implementiraju se putem KfW-a s kojim imamo odličnu, dugogodišnju saradnju i zahvalni smo im što smo u fokusu njihove pažnje za sve društeveno korisne projekte. Ovaj projekt bit će od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana Gradiške i zaštite životne sredine“, istakao je ministar Bevanda.


Poptisnici su se složili da će realizacijom ovog projekta riješiti problem prikupljanja i tretman otpadnih voda u Gradišci te da su pripremni radovi već počeli, a rok za okončanje projekta je tri godine.