Zavod za zapošljavanje Republike Srpske objavio je informacije o kretanjima na tržištu rada i potrebama zapošljavanja u 2021. Informacije su rezultat istraživanja koje je provedeno uz tehničku podršku projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” koji finansira Evropska unija.

Tržište rada u RS-u se diže iz mrtvih

Prvi put nakon 11 godina ovakvo istraživanje je provedeno u Republici Srpskoj, a od oktobra do decembra 2020. anketirano je 978 poslodavaca. Trend pokazuje da će u 2021. polovina od ispitanih poslodavaca zapošljavati zbog planiranog povećanja poslovanja.

Optimizam

Među zanimanjima više i visoke stručne spreme prednjače ekonomisti i računovođe, ali i inženjeri elektrotehnike, građevine i mašinstva, kao i magistri farmacije i, svakako, programeri. Poslodavcima su, pored zvaničnih kvalifikacija, važne i druge vještine tražitelja posla.

- Iako pandemija još traje i drastično utiče na ekonomiju, prisutan je optimizam kod poslodavaca. Njih čak više od 70 posto očekuje rast obima poslovanja, a najviše novih zaposlenja očekuje se u Bijeljini i Prijedoru, objasnio je dr. Ranko Markuš, voditelj projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada”.

Samo istraživanje dalo je uvid ne samo u kretanja na tržištu rada nego i omogućilo uvid u poziciju poslodavca, šta im je važno i koji su njihovi problemi s radnom snagom. Navodeći probleme prilikom zapošljavanja, pored nedovoljnog broja kandidata te odlaska u inostranstvo, poslodavci su istakli nedostatak potrebnih kvalifikacija, stepena obrazovanja, tehničkih vještina ili potrebnog radnog iskustva.

Istraživanje je također pokazalo da poslodavci smatraju da tražiocima posla iz srednje škole nedostaju potrebne tehničke vještine ili vještine specifične za posao.

Zanimljivo je da su poslodavci u istraživanju otkrili i da kandidati često nisu imali potrebne vještine koje se odnose na ličnost, stav i ponašanje, poput komunikacijske, interpersonalne, upravljanja stresom i vremenom.

Barijere

- Tražitelji posla često gledaju samo koja se zanimanja traže u određenom trenutku, ali ovakva istraživanja upravo ukazuju na trendove na tržištu. Time omogućavaju Zavodu da u direktnoj komunikaciji s poslodavcima planira svoje aktivnosti kako bi se dinamiziralo tržište rada te prevazišle barijere s kojima su poslodavci i tražioci posla suočeni, zaključio je Markuš.

Ukupna vrijednost projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” iznosi 1.282.500 eura bespovratnih sredstava Evropske unije, a realizuju ga konzorcij NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Republike Francuske od 1. septembra 2020. do 1. septembra 2022.