Predsjednici Vlade Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijenović i Fadil Novalić rekli su nakon današnjeg sastanka u Banjaluci da neće biti novog zapošljavanja u javnoj upravi i da će doći do ograničenja fonda plata, javlja novinar "Nezavisnih novina".


Predsjednici Vlade Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijenović i Fadil Novalić rekli su nakon današnjeg sastanka u Banjaluci da neće biti novog zapošljavanja u javnoj upravi i da će doći do ograničenja fonda plata, javlja novinar "Nezavisnih novina".

Konstatovali su da u javnim preduzećima postoji višak zaposlenih ali da će se nastojati da ne dođe do otpuštanja već da se uštede postignu kroz reorganizaciju.

Federalni premijer Fadil Novalić je nakon sastanka s Cvijanović istakao da su prvenstveno razmatrane privredne teme iz reformske agende s ciljem da se poboljša ekonomska situacija i zapošljavanje.

Naglasio je i da su prije usvajanja reformske agende počele aktivnosti na poboljšanju privrednog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u FBiH.

Novalić je rekao da nije lagan posao provođenje mjera iz reformske agende, ali da postoji spremnost da se ide u reforme.

Govoreći o novom zakonu u radu, Novalić je rekao da je zakon sličan onome u Švedskoj, a nešto liberalniji od zakona u Njemačkoj.

Cvijanovićeva je dodala da u zakonu u radu koji bi trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj  neće biti ništa na štetu radnika, već da su to mjere koje će stvoriti nova mjesta.

Cvijanović je rekla da će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje Federalnoj vladi, a zajedno će usaglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao veoma važan.

Govoreći o reformskoj agendi Cvijanovićeva i Novalić su kazali da su definisali okvirni akcioni plan agende, te da će detaljni akcioni plan biti kompletirtan nakon što ministarstva dostave detaljne planove.

Očekuju da početak primjene agende krene u septembru.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama konsolidacije javnih preduzeća, kao što su željeznice i u tom poslu očekuju podršku Svjetske banke.

Razgovarano je i o reformi javne uprave u kojoj će biti "zamrznuto“ zapošljavanje, a n naredne tri sedmice bit će održan i sastanak uprava aerdoroma i carine o pitanju izvoza mesa iz BiH.

Cvijanović i Novalić su danas u Banjaluci razgovarali i s generalnim direktorom kompanije "Elektroprenos BiH“ Matom Žarićem i članovima uprave te kompanije o poslovanju te zajedničke firme, a 2.augusta akcionara bit će održana i Skupština akcionara "Elektroprenosa“

Cvijanović je istakla na računima te kompanije ima 240 miliona KM koje će ići u investicije, za razvoj mreže za prenos električne energije.