U ovoj godini 3 hiljade nezaposlenih osoba pronašlo je posao posredstvom Službe za zapošljavanje KS i Federalnog zavoda za zapošljavanje.



U ovoj godini 3 hiljade nezaposlenih osoba pronašlo je posao posredstvom Službe za zapošljavanje KS i Federalnog zavoda za zapošljavanje.
Ipak, broj onih koji ostaju bez posla ne opada. Mjesečno se na biro za zapošljavanje javi oko 300 osoba. Za aktivne politike zapošljavanja potrebno je izdvojiti znatno više novca, napominju u Službi za zapošljavanje KS, jer je u posljednjih 5 godina iz budžeta ove službe izdvojeno svega 35 miliona za poticajne mjere zapošljavanja.

Opća slika javnosti o Službama za zapošljavanje nije na zavidnom nivou, međutim kroz razne politike zapošljavanja nastoji se umanjiti još uvijek velika stopa nezaposlenosti u BiH.

Za prvih deset mjeseci ove godine sa Službe za zapošljavanje KS zaposleno je preko 13 hiljada osoba.

Međutim u istom periodu, dakle do oktobra ove godine bez posla je ostalo preko 3.700 osoba, što je za 10,78% manje u odnosu na prošlu godinu.

Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje KS: “Zahvaljujući vlastitim programskim mjerama u iznosu od 5,5 miliona KM u ovoj godini i mjerama koje se organizuju od strane Federalnog zavoda, sa naše evidencije je podignuto 3 hiljade nezaposlenih osoba.”

Jedan od pozitivnih primjera je ekonomistica Nena Marković. Svoj prvi poslovni angažman dobila je upravo posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nena Marković : “Moj slučaj je kao i kod drugih mladih ljudi koji su radili kao volonteri, praktikanti na ugovoru o djelu ali nisu imali zvaničnu potvrdu u radnoj knjižici, tako da je ovo izvanredna prilika da konačno dobijem tu zvaničnu potvrdu u radnoj knjižici kao staž koji zvanično teče.”

Broj nezaposlenih osoba i dalje je velik, ali bilježi opadanje. U oktobru ove godine iznosio je 72.454, jednako kao i prošle godine. Međutim, ukoliko ih poredimo sa 2012.godinom, to je za 354 lica ili 0,50% manje u odnosu na 2013/14.godinu.

Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje KS: “ U prosjeku negdje do 200-300 osoba dođe na evidenciju da ostvari svoje pravo iz Zakona o posredovanju i zapošljavanju socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.”

U posljednjih 5 godina izdvojeno je svega 35 miliona za poticajne mjere zapošljavanja I taj odnos nastoji se promjeniti kroz reformski pristup. Služba za zapošljavnje KS već radi na otvaranju oglednih biroa, u okviru kojih se formiraju klubovi za traženje posla. Do kraja godine očekuje se otvaranje još dva ogledna biroa, čime će do kraja 2015 godine BiH imati ukupno devet.