BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručio je direktoru kompanije "Lanako" Nebojši Niniću građevinsku dozvolu za izgradnju tehnološkog centra za proizvodnju softvera i hardvera u Poslovnoj zoni "Incel", vrijednog 17 miliona KM.


BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručio je direktoru kompanije "Lanako" Nebojši Niniću građevinsku dozvolu za izgradnju tehnološkog centra za proizvodnju softvera i hardvera u Poslovnoj zoni "Incel", vrijednog 17 miliona KM.

Dozvola je izdata za samo 24 časa od dana kada je investitor kompletirao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, a u narednih 30 dana počeće izgradnja tehnološkog centra.

"Želimo da afirmišimo ovaj značajan projekat, koji grad Banjaluka apsolutno podržava. Cijeli projekat u kompaniji 'Lanako' pripreman je vrlo odgovorno i stručno i u taj proces od same ideje do dozvole ulazilo se u skladu sa zakonskim procedurama i na odgovarajući način", rekao je Gavranović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je ovaj investitor u ponedjeljak, 8. septembra, kompletirao zahtjev za građevinsku dozvolu, juče uplatio finansijske obaveze i danas dobio građevinsku dozvolu.

"Nema spora da se u Banjaluci može dobiti građevinska dozvola za 24 časa ako svi radimo kako treba i kako to zakoni i propisi nalažu. Zato će i ubuduće u realizaciji kako ovog, tako i drugih projekata koje očekujemo u gradu, gradska administracija biti na usluzi i širom otvoriti vrata za investiranje u naš grad", naglasio je Gavranović.

Primjer ove izuzetne saradnje grada i investitora rezultiraće zapošljavanjem 550 ljudi, od čega oko 300 novih radnika.

Direktor kompanije "Lanako" Nebojša Ninić zahvalio je gradskoj administraciji na ekspeditivnosti, ističući da je naišao na razumijevanje administracije, koje je veoma važno svim investitorima.

"Obezbjeđenjem parcele i sredstava za gradnju, započinjemo izgradnju centra, za koji smo projekat radili dvije godine. Projekat je jako komleksan, jer je ovo prva 'pametna zgrada' u BiH u kojoj će svi procesi biće nadgledani i upravljani pomoću softvera", pojasnio je Ninić.

On je dodao da su, kako bi projektovali zgradu, iskustva preuzimali po Evropi i Americi, ističući značajnu podršku velikih komapnija, poput "Majkrosofta", "Šnajdera".

"Posebno inspirativno je to što smo otišli u 'Incel', jednu industrijsku zonu koju želimo da mijenjamo i radujemo se da ćemo biti prvi vjesnici promjena u 'Incelu' i banjalučkoj privredi, jer namjeravamo zaposliti nove ljude", dodao je Ninić i zaključio da su, zahvaljujući edukaciji svojih zaposlenih, u koju godišnje ulažu oko dva miliona KM, prošle godine imali direktan priliv od 1,6 miliona evra od prodaje softvera kao gotovog proizvoda na strano tržište.

Površina ovog tehnološkog centra je oko 10.000 metara kvadratnih. Centar će se sastojati od glavnog i tehničkog objekta. Objekat će biti izveden po principima energetske efikasnosti, odnosno vodiće se računa o smanjenju gubitka energije, efikasnom korištenju i proizvodnji energije.

Svi procesi u ovoj zgradi biće nadgledani i upravljani pomoću softvera, te se može reći da će ovo biti prva "pametna zgrada" u Srpskoj.