Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je 45 posto mladih nezaposleno, a svaka treća nezaposlena osoba ima ispod 30 godina. Prema nekim podacima, stopa nezaposlenosti kod mladih je 2,5 puta veća nego kod grupe od 25 do 49 godina.


Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je 45 posto mladih nezaposleno, a svaka treća nezaposlena osoba ima ispod 30 godina. Prema nekim podacima, stopa nezaposlenosti kod mladih je 2,5 puta veća nego kod grupe od 25 do 49 godina.

Čak 55 posto mladih zainteresovano je za pokretanje vlastitog biznisa, ali je 30 posto njih u startu obeshrabreno, a nezaposlenost je i ključan faktor za njihovo rizično ponašanje u društvu. Stoga i ne čude alarmantni podaci o odlasku mladih iz naše zemlje, svi traže sebi bolje.

Formalni razgovori

Pitali smo neke od nezaposlenih mladih osoba da li je zaista tako teško naći posao, da li se, i koliko često, javljaju na konkurse, pozivaju li ih poslodavci na razgovore, te kakva su njihova iskustva.

S. T. magistrirala je prije dvije godine na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, ali još nije uspjela da nađe stalan posao. Kako nam je kazala, nakon završetka studija, radila je honorarno neke poslove, ali sve privremeno. Preko projekta Federalnog zavoda za zapošljavanje odradila je šest mjeseci pripravničkog staža i sada čeka rezultate konkursa na koji je posljednji predala papire.
- Predavala sam na sve konkurse koji su bili objavljeni, a bila sam pozvana tek na nekoliko razgovora. Neki su bili samo formalni, a neki veoma detaljni, kao da sam na usmenom ispitu. Poslije su mi slali samo odbijenice i obrazloženja zašto je neko drugi primljen. Donedavno sam radila u jednoj školi u kojoj sam i sada predala papire i nadam se da će me pozvati ponovo da radim tu od septembra, kazala je S. T.

Prošle godine Žurnalistiku je završila Edina Mraković, koja još nije uspjela da pronađe stalno zaposlenje. Dok je studirala, praksu je odradila u jednoj marketinškoj agenciji, te je tu ostala da radi honorarno.

- To iskustvo mi je bilo odlično, praksa mi je zaista dobrodošla. Osim toga, pokušavala sam naći i nešto drugo, stabilnije, slala sam biografije na brojne adrese, za poslove koji i imaju i koji nemaju veze sa mojom strukom, ali bezuspješno. Sve je završavalo na onome "čućemo se", ili je problem bio što nemam iskustva, ili su tražili besplatan probni rad i od mjesec i više, što nisam mogla sebi priuštiti. Smatram da je mnogo učinilo i to što nisam imala nikakvu vezu, jer danas je veoma teško naći posao bez štele, ispričala nam je Edina.

Na veliki broj konkursa predavala je i Arijana R, koja je prije četiri godine završila Sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ali ni ona nije imala uspjeha. U te četiri godine povremeno, i na vrlo kratko vrijeme, radila je neke honorarne poslove, kao što su telefonsko anketiranje, rad na recepciji..., ali ni dana radnog staža nema.

Naštimani konkursi

- Radila sam jednu školsku godinu kao volonter u školi, sa djetetom sa poteškoćama u razvoju i to je to. Da li ću i naredne godine raditi, još ne znam, ali i dalje mi ne ide staž. Bila sam do sada na mnogim razgovorima i iskustva su različita, zavisi od poslodavca i njihovog pristupa, ali jedno je jasno, a to je da je mladima danas jako teško naći posao, s obzirom na to da svi traže iskustvo, a kako da imamo iskustvo ako niko neće da nas zaposli, kazala je Arijana.

Odbijenice, veliki broj njih, dobio je i Saud Karić, koji je Fakultet političkih nauka završio 2013. godine.

- Prijavljivao sam se i na konkurs za poziciju u Federalnom zavodu za statistiku, ali bezuspješno. Mislim da su već unaprijed znali koga će primiti. Na konkurse koji traju osam dana nisam se ni trudio da apliciram jer fizički nisi u mogućnosti sve dokumente prikupiti u tako malom roku. Stoga sam zaključio da su i to sigurno naštimani konkursi. Bio sam na mnogo razgovora, ali bez ikakve koristi, kazao je Saud, te dodao kako već skoro pet mjeseci, nakon svega toga, radi u jednom omladinskom udruženju i veoma je zadovoljan.