SARAJEVO - Vijeće ministara BiH odgodilo je danas za narednu sjednicu razmatranje zahtjeva šest bh. institucija, koje traže da im se odobri zapošljavanje novih ljudi.


SARAJEVO - Vijeće ministara BiH odgodilo je danas za narednu sjednicu razmatranje zahtjeva šest bh. institucija, koje traže da im se odobri zapošljavanje novih ljudi.
 "Ministarstvo financija i trezora BiH dalo je pozitivno mišljenje na prijedlog odluka o odobravanju novog zapošljavanja, ali je Zlatko Lagumždija, ministar vanjskih poslova, tražio da se to skine sa dnevnog reda i odloži za iduću sjednicu", rekao je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

Objasnio je da je Lagumdžija odgodu izjašnjavanja tražio kako bi se dobila kompletna informacija koliko bi novo zapošljavanje koštalo i ima li za to novca.

Odobrenje za prijem novih uposlenika zatražili su Agencija za državnu službu BiH, Centralna izborna komisija, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH, te Uprava za indirektno oporezivanje i Sud BiH, koji su lani prednjačili po broju novozaposlenih. Zbog mjera štednje, uvedenih nakon sklapanja kreditnog aranžmana s MMF-om, u Zakon o državnom budžetu uvedena je odredba da nema novih zapošljavanja. Izuzeci su mogući samo na osnovu odluka Vijeća ministara i tu mogućnost ove institucije i pokušavaju iskoristiti.

Za narednu sjednicu Vijeće ministara danas je odgodilo i odlučivanje o zahtjevu Ustavnog suda BiH, Pravobranilaštva BiH, Ureda za razmatranje žalbi BiH i Ombudsmena za ljudska prava BiH, koji traže novac iz tekuće rezerve državnog budžeta.

"I ove odluke skinute su na Lagumdžijin zahtjev radi kompletiranja informacije o tome šta su raspoloživa sredstva u proračunskoj pričuvi", dodao je Kutleša.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas izvještaj o izvršenju državnog budžeta u prvih devet mjeseci ove godine prema kojem su rashodi institucija BiH iznosili oko 631 milion KM, odnosno za oko 6,6 miliona KM manji nego u istom periodu prošle godine.

Usvojen je i dokument Ekonomski trendovi u BiH u prvih šest mjeseci ove godine u kojem je konstatovan skroman ekonomski rast, ali i smanjenje broja nezaposlenih, prvi put nakon 2009. godine.

"U izvješću se navodi da su strana izravna ulaganja u prvom polugodištu iznosila 75,6 milijuna KM, što je za 54,3 posto manje nego u istom razdobljem prošle godine, dok su izravna ulaganja iznosila 492,7 milijuna KM i manja su za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine", saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara.