Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da novi zakon o radu ne smije da bude na štetu radnika i da mora biti rezultat dogovora socijalnih partnera.


Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da novi zakon o radu ne smije da bude na štetu radnika i da mora biti rezultat dogovora socijalnih partnera.

"Interesi radnika su i interesi Socijalističke partije. Vjerujem da se dijalogom može doći do kvalitetnih zakonskih rješenja koja neće biti na štetu radnika", rekao je Đokić novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Saveza sindikata Republike Srpske.

On je istakao da je Socijalistička partija sačinila platformu o političkom djelovanju u naredne četiri godine.

"Ovaj dokument zasnivamo na sveopštoj solidarnosti bez koje nema napretka", kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj neophodno je razvijati tržište rada i sačiniti socijalnu kartu svih građana.

On je ocijenio da je važno pitanje funkcionisanje fondova penzijskog i invalidskog osiguranja i zdravstvenog osiguranja.

"Fond PIO je stabilan, ali dugoročno to će da bude dovedeno u pitanje, zbog sve većeg broja penzionera. Moramo imati nove izvore finansiranja za ovaj fond i nadam se da će to pitanje da bude riješeno", kaže Đokić.

On je napomenuo da je potrebno boriti se protiv svih vidova kriminala i korupcije i spriječiti rad na crno. "Neophodno je promijeniti model kontrole Poreske uprave Republike Srpske, koja ima kapaciteta da se uhvati u koštac sa naplatom poreza", rekao je Đokić.

On je naglasio da su potrebne nove investicije u Republici Srpskoj i da bi bilo bolje kada Srpska ne bi zavisila od inostranih kredita.

Đokić smatra da je potrebna nova organizacija rada Vlade Republike Srpske, posebno kada je riječ o oblastima rada i socijalne politike.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da sindikalci podržavaju sve mjere kojima bi se poboljšao standard svih kategorija stanovništa.

Ona tvrdi da su postojeći zakoni u Republici Srpskoj dobri, ali da je problem njihova nedovoljna primjena.

Mišićeva kaže da je na sastanku bilo riječi o tržištu rada, rješavanju pitanja nezaposlenosti, funkcionisanju budžeta i drugim pitanjima važnim za građane u Srpskoj.

"Željeli smo, na sastancima sa predstavnicima političkih partija, da nam budu predočena konkretna rješenja za postojeće probleme, a ne da čujemo političke odgovore", zaključila je Mišićeva.