Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Kenan Rešo danas je u Sarajevu predstavio tri nova programa aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini koji bi trebalo da osiguraju oko 10.000 radnih mjesta u Federaciji BiH.


Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Kenan Rešo danas je u Sarajevu predstavio tri nova programa aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini koji bi trebalo da osiguraju oko 10.000 radnih mjesta u Federaciji BiH.

To su: Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje i Program zapošljavanja Roma u 2014. godini.

Rešo je na konferenciji za novinare najavio da će Federalni zavod za zapošljavanje 5. maja na svojoj internet stranici objaviti javne pozive za učešće u spomenutim programa.

Povećanje zapošljavanja

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje ovom je prilikom istaknuo i to da će  u 6. i 7. mjesecu biti objavljen još jedan set programa zapošljavanja, a, prvenstveno,  zahvaljući izdvajanju Vlade FBiH od 10 miliona KM za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja.

Podsjetio je da to predstavlja značajno povećanje zapošljavanja putem programa  Federalnog zavoda za zapošljavanje, s obzirom na to da je  u 2011. putem Zavoda zaposleno oko 4.400 osoba, u 2012. godini oko 4.800, a u 2013. oko 5.500 osoba.

Za realizaciju novog Programa sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, kako je danas rečeno predviđena su sredstva od 18.086.160KM, od čega Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja 8.446.160, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 9.640.000 KM. Program se realizira u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Radi zapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva. Ovaj program podrazumijeva četiri mjere.

Jačanje konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo mjera je za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, te izuzetno do 35 godina - ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci (osobe sa srednjom stručnom spremom, III i IV stepena) i 12 mjeseci (osobe za višom - VI stepen i visokom stručnom spremom -VII stepen).

Sufinansiranje zapošljavanja - Prilika za sve, mjera je koja podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

Sufinansiranje sezonskog zapošljavanja je nova mjera na tržištu rada i podrazumijeva zapošljavanje 1.000 nezaposlenih osoba, prvenstveno bez kvalifikacije, koje su najbrojnije na evidenciji nezaposlenih (NK i NSS), bez obzira na radno iskustvo i dob uz zasnivanje radnog odnosa na period do tri mjeseca.

Sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba - Vaučer za posao je također nešto novo na tržištu rada u FBiH i podrazumijeva zapošljavanje 600 nezaposlenih osoba dobi  više od 40 godina, bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju najmanje 24 mjeseca, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

- Cilj je da se uz pomoć vaučera, koji preuzima u kantonalnoj službi za zapošljavanje/birou za zapošljavanje, nezaposlena osoba motivira da samostalno traži zaposlenje kod poslodavaca, radi prekida dugotrajne nezaposlenosti i integracije na tržištu rada - kazao je Rešo.

Drugi danas prezentirani Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje ima za cilj se omogući priprema za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje, u konkretnom poslovnom okruženju, a za realizaciju ovog programa osigurana su sredstva od 2.000.000 KM.

Skoro 400.000 nezaposlenih

- Ovaj program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove, metode i tehnologije rada u sektoru privrede (metaloprerada, drvoprerada, tekstil, turizam i ugostiteljstvo, prerađivačka industrija u najširem smislu), ali i u medicinskom sektoru, građevinarstvu, prehrambenom sektoru i slično - rekao je Rešo.

Treći prezentirani program - Program zapošljavanja Roma u 2014. godini kreiran je  radi poticanja poslodavaca da zapošljavaju Rome i radi stvaranja povoljnijih uvjeta za samozapošljavanje nezaposlenih Roma, ravnopravno muškaraca i žena, u skladu s podnesenim zahtjevima, te poboljšanja materijalnog položaja romske populacije.

Raspoloživa finansijska sredstva od 622.300 KM, kako je rekao direktor Rešo, predviđena su za podršku zapošljavanja i samozapošljavanja najmanje 100 Roma u Federaciji BiH u 2014. godini.

Rešo je kazao da je u FBiH trenutno  na evidenciji Zavoda oko 391.000 nezaposlenih osoba.