Kako bi se prijavili na evidenciju nezaposlenih, građani više ne mogu kao nekada samo doći kada požele u prostorije biroa i učiniti to, već se moraju prethodno naručiti.


Kako bi se prijavili na evidenciju nezaposlenih, građani više ne mogu kao nekada samo doći kada požele u prostorije biroa i učiniti to, već se moraju prethodno naručiti.

Kako su kazali u Službi za zapošljavanje KS-a radi se o novim radnim praksama čime se smanjuju gužve na šalterima, a zaposleni u biroima posvećeni su savjetovanju nezaposlenih osoba i posredovanju u zapošljavanju, te razvoju odnosa sa poslodavcima. Ističu da nezaposleno lice umjesto dosadašnje prakse "da ode na biro", danas mora poštovati kućni red, odnosno pozivom na broj lokalnog biroa mora rezervisati termin.

Reforme

- Služba za zapošljavanje KS-a, u okviru reformi koje za cilj imaju razvoj moderne službe za zapošljavanje u skladu sa najboljim evropskim praksama, od 2012. je započela sa novim radnim praksama u lokalnim biroima. Projekat pod nazivom Ogledni biro koji je sa radom krenuo u jesen 2013. u birou Novo Sarajevo, u  Ložioničkoj 5., iz korjena je promjenio dotadašnji način rada. Nove radne prakse posvećene su unapređenju kvaliteta funkcije savjetovanja nezaposlenih osoba i posredovanju u zapošljavanju, što podrazumijeva bržu integraciju kratkoročno i dugoročno nezaposlenih osoba na tržište rada, putem savjetodavnog procesa kao i Klub za traženje posla. Da bi se sve ovo postiglo, Služba je za potrebe novih praksi rada uvela savjetodavnu funkciju kao primarnu ulogu u radu biroa i razdvojila administrativne od savjetodavnih poslova, te adaptirala četiri od devet lokalnih biroa. To su biro Novo Sarajevo, Hadžići, Centar, a u ponedjeljak 14. septembra biće pušten u rad i adaptirani biro Ilijaš, pojasnili su u Službi.

Manje gužve

U okviru ovih novih radnih praksi je, kako navode, i prva prijava na evidenciju nezaposlenih, a za  prijavu termin se može dobiti od osam do 12 sati, svakog radnog dana. Ovom novinom, tvrde, smanjenje su dotadašnje gužve u biroima.

- Ono što je najvažnije za nezaposlena lica, prava koja trebaju ostvariti neće izgubiti bez obzira na zakazani termin, kazali su u Službi za zapošljavanje KS-a.