Banjaluka - U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine sa evidencije nezaposlenih brisano je 10.663 mladih, a najviše njih posao je uspjelo da dobije u prerađivačkoj industriji.


Banjaluka - U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine sa evidencije nezaposlenih brisano je 10.663 mladih, a najviše njih posao je uspjelo da dobije u prerađivačkoj industriji.
 U Zavodu za zapošljavanje RS na kraju septembra ove godine evidentirano je ukupno 143.955 nezaposlenih, među kojima je bilo 42.956 mladih koji imaju do 30 godina.

- Posao je pronašlo ukupno 24.614 stanovnika, od čega 10.663 mladih do 30 godina - istakli su u Zavodu.

Najviše mladih ove je godine zaposleno u prerađivačkoj industriji, i to njih 2.273, zatim u javnim, društvenim i ličnim uslužnim djelatnostima gdje je radno mjesto dobilo njih 1.843, dok se u trgovini zaposlilo 1.711, a u obrazovanju 962.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da je veoma ohrabrujući podatak da se mladi najviše zapošljavaju u proizvodnji i da bi taj trend trebalo da se nastavi i u daljem periodu.

- Srećan sam kad čujem da je najviše mladih zaposleno u prerađivačkoj industriji. To je oblast koja mora da se 'pojačava', jer je jedina koja može da donese pomake u cijeloj privredi - istakao je Zgonjanin. Dodao je da veoma malo mjesta ostalo za zapošljavanje u javnom sektoru, koji je nerijetko želja mladih.

- Poslodavcima su neophodni stručni kadrovi u oblasti informacionih tehnologija, mašinstva, kao i i sa ostalih realnih fakulteta, o čemu bi mladi trebalo da razmišljaju prilikom upisa i izbora studija - dodao je Zgonjanin.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović, s druge strane, smatra da je najviše mladih zaposleno u prerađivačkoj industriji iz razloga što nije moglo da se zaposli u svojoj struci.

- Situacija je takva da mladi traže bilo kakav posao, a ne onaj za koji su se školovali, i iz tog razloga je najviše njih u prerađivačkoj industriji, kojoj je uvijek potrebna jeftina radna snaga - kazao Pavlović.
Struktura

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da su poslodavci najviše tražili mlade sa srednjom stručnom spremom.

- Zaposleno je 3.955 mladih sa srednjom stručnom spremom, 3.106 kvalifikovanih radnika, 3.042 radnika sa visokom stručnom spremom, 458 nekvalifikovanih radnika te 69 radnika sa višom stručnom spremom - kazali su u Zavodu.