BANJALUKA - Poslodavci u RS za devet mjeseci u ovoj godini na osnovu prekršaja iz oblasti rada "zaradili" su 650 prekršajnih naloga u visini od 959.860 KM, pokazuju podaci Republičke inspekcije rada.


BANJALUKA - Poslodavci u RS za devet mjeseci u ovoj godini na osnovu prekršaja iz oblasti rada "zaradili" su 650 prekršajnih naloga u visini od 959.860 KM, pokazuju podaci Republičke inspekcije rada.
 Od 4.585 kontrola u 1.502 slučaja ili 33 odsto do ukupno kontrolisanih uočene su nepravilnosti, a podnesene su i 42 prekršajne prijave nadležnim sudovima, kao i dvije krivične prijave.

"U oblasti radnih odnosa i zapošljavanja utvrđene nepravilnosti su se najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme i drugo", kaže Čedo Risović, glavni republički inspektor rada.

Kako je rekao, na osnovu ugovora o radu, kontrolisano je preko 9.900 radnika, od čega njih 613 nije imalo zaključen ugovor o radu sa poslodavcem i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

"Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge. Angažovanje radnika na crno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta te građevinarstvu", kazao je Risović.

Kako kažu u Inspektoratu RS, u cilju otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organizovan i u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda.

Sa druge strane, crne brojke ponovo se vraćaju kada je oblast zaštite na radu u pitanju, jer se broj poginulih na radnom mjestu gotovo uduplao u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Naime, u 2013. godini život na radnom mjestu izgubilo je šest ljudi, dok se za samo devet mjeseci ove godine taj broj popeo na 11, a u većini slučajeva osnovni uzrok su bile nedovoljno kvalitetne mjere zaštite.

"Dogodila se i 41 teža povreda na radu i to četiri u oblasti elektroprivrede, osam u oblasti građevinarstva, 11 u oblasti šumarstva i drvne industrije i 18 u ostalim djelatnostima", kaže Risović.