Banjaluka - Do posla u struci mnogi u Republici Srpskoj veoma teško dolaze, a najteže je metalurzima, koji čekaju i po sedam godina kako bi se zaposlili.


Banjaluka - Do posla u struci mnogi u Republici Srpskoj veoma teško dolaze, a najteže je metalurzima, koji čekaju i po sedam godina kako bi se zaposlili.

 Svi žele posao za koji su se školovali. No, danas naći takav posao, a da je dovoljno plaćen, kako kažu armije nezaposlenih, veoma je teško.

Većina godinama obilazi vrata biroa, odakle im poručuju da prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja, ali i od potrebe poslodavaca za određenom strukom.

Međutim, da brzo zaposlenje ne garantuje ni diploma fakulteta, najbolje potvrđuje podatak da su na evidencijama Zavoda za zapošljavanje RS 13.484 osobe koje su diplomirale.

Najbolje vrijeme je ipak za profesore matematike i fizike, jer se oni najbrže zapošljavaju, i to za dva mjeseca.

Do posla brzo dolaze i inženjeri informacionih tehnologija, zatim ljekari, inženjeri građevine i diplomirani veterinari, koji u prosjeku na radno mjesto čekaju pola godine, a geodeti oko sedam mjeseci.

Prosječna dužina čekanja profesora biologije i diplomiranih farmaceuta je osam mjeseci, dok profesori njemačkog jezika na posao čekaju deset mjeseci.

Profesori filozofije i sociologije, profesori geografije, diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta posao traže oko dvije godine.

Kada je u pitanju četvrti stepen stručne spreme, najbrže se zapošljavaju farmaceuti, i to za osam mjeseci, a najduže na posao čekaju metalurzi i mineralozi - oko šest godina, odnosno sedam godina ako su samo kvalifikovani radnici.

Ugostitelji posao u struci uspiju da pronađu za četiri godine i dva mjeseca, a u sličnom položaju su i električari, koji za poslom tragaju četiri godine.

Ekonomisti savjetuju mladima da prilikom izbora budućeg zanimanja budu obazrivi, te da biraju one struke koje će im donijeti brzo zaposlenje. To su uglavnom zanimanja koja nude tehnički i fakulteti prirodnih nauka. Međutim, posljednjih godina ti apeli su se pokazali neuspješnim, jer mnogi i dalje najradije biraju društvene nauke.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je metalurzima najteže doći do zaposlenja jer je ta struka odavno "zamrla" na ovim prostorima i jedina fabrika koja u toj oblasti postoji je Željezara u Zenici, koja ne treba nove radnike.

- Zasićenje na tržištu rada postoji i sa ekonomistima i pravnicima, zbog čega mladi treba pametno da donose odluke prilikom odabira budućeg zanimanja - istakao je Pavlović.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 141.138 nezaposlenih, a ono što ipak ohrabruje jeste podatak da je broj lica koji tragaju za poslom u odnosu na isti period lani smanjen za 5.034.

1. U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS)

Najbrže posao pronalaze

- profesori matematike i fizike - dva mjeseca

- inženjeri informacionih tehnologija, ljekari, inženjeri građevine i diplomirani veterinari - 6 mjeseci

- geodeti - 7 mjeseci

 

- Na posao najduže (u prosjeku dvije godine) čekaju

- profesori filozofije i sociologije

- profesori geografije

- diplomirani novinari

- bibliotekari

- inženjeri menadžmenta

 

2. U okviru IV stepena stručne spreme

Najbrže do posla dolaze

- farmaceuti - 8 mjeseci

 

Najduže na posao čekaju

- metalurzi i mineralozi - 7 godina,

- hemijski tehničari - 5 godina,

- finansijski radnici i ekonomski tehničari - 4 godine i 8 mjeseci