Banjaluka - Najviše nezaposlenih ove godine je do posla došlo u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima, dok je najmanje novih radnih mjesta otvoreno u ribarstvu.



Banjaluka - Najviše nezaposlenih ove godine je do posla došlo u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima, dok je najmanje novih radnih mjesta otvoreno u ribarstvu.
 Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS za prvih 11 mjeseci ove godine izbrisano je 30.316 osoba koje su dobile posao. Najviše njih angažovano je u prerađivačkoj industriji - 6.540, a slijede uslužne djelatnosti u kojima je otvoreno 5.274 radnih mjesta i trgovina u kojoj je posao dobilo 4.925 osoba.

S druge strane najmanje radnih mjesta, svega osam, otvoreno je u ribarstvu, a samo tri više u privatnim domaćinstvima. Kada su u pitanju sektori sa najmanjim brojem zaposlenih, poslije ribarstva i privatnih domaćinstava slijedi finansijsko posredovanje sa 333 zaposlena.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, najviše nezaposlenih u ovoj godini posao je dobilo u Banjaluci gdje je do radne knjižice došlo 5.179 osoba, a slijede Bijeljina sa 2.612 i Prijedor sa 1.911.

Sa druge strane opštine sa najmanje zaposlenih u ovoj su Drinić gdje je posao dobilo svega 20 osova, a među prve tri su i Pelagićevo sa 22 i Berkovići sa 23 zaposlena.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da je prerađivačka industrija bila zapostavljena prethodnih godina, iako ima potencijal za otvaranje radnih mjesta.

- Prerađivačka industrija pokušava da se oporavi i stane na noge što je veoma značajno jer predstavlja šansu za otvaranje radnih mjesta i dalje smanjenje nezaposlenosti - rekao je Zgonjanin i dodao da treba iskoristiti njene potencijale.

On je naglasio da je s druge strane ribarstvo u Srpskoj slabo razvijeno zbog čega i bilježi mali broj otvorenih radnih mjesta.

-  Ista situacija je kod privatnih domaćinstava. Riječ je o malim firmama koje ne pružaju šansu za zapošljavanje - rekao je Zgonjanina.

On je naglasio da je zabrinjavajuće što zapošljavanje nose samo veliki gradovi.

- Ljudi se iseljavaju iz malih sredina i sele u veće centre. Tu migraciju stanovnika treba što prije zaustaviti. Potrebno je napraviti plan razvoja ruralnih područja i na taj način zaustaviti ovaj negativni trend - istakao je Zgonjanin navodeći da bi preduzetništvo i poljoprivreda mogli biti šansa u tim sredinama.