S ciljem afirmacije sektora tekstilne industrije i ponovnog pokretanja domaće proizvodnje, KJP Centar Skenderija organizuje 30. međunarodni sajam mode, tekstila, odjeće, obuće i prateće opreme IFATEX 2014.


S ciljem afirmacije sektora tekstilne industrije i ponovnog pokretanja domaće proizvodnje, KJP Centar Skenderija organizuje 30. međunarodni sajam mode, tekstila, odjeće, obuće i prateće opreme IFATEX 2014.
Kako je na konferenciji za novinare kazao Ahmed Zubović iz Centra Skenderija, Sajam počinje sutra i trajat će do 18. oktobra, a okupit će oko 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine.

Manje izlagača

"Sajam ove godine okuplja nešto manji broj izlagača nego lani. Naime, vremenske neprilike koje su ove godine pogodile region utjecale su i na ovaj Sajam tako da su učesnici iz Hrvatske i Srbije u posljednji momenat otkazali učešće", istakao je Zubović.

Kako je istaknuto, u sektoru tekstila i odjeće u BiH posluje više od 200 kompanija u kojima je zaposleno oko 22.000 radnika, većinom žena. Jedan od ciljeva organizovanja ove sajamaske manifestacije jeste promocija  dobrih primjera bh. preduzetništva.

"Poznato je da je ova grana industrije niskoakumulativna, da se susreće sa brojnim problemima od likvidnosti do velikih troškova proizvodnje. Smatramo da bi svi nivoi izvršne i zakonodavne vlasti trebalo da vode više računa o domaćim proizvođačima, da im obezbijede poticaje, bolje kreditne aranžmane, da rade na eliminisanju crnog tržišta i korupcije. BiH već ima dobre brendove, ali trebamo sistemski raditi na daljem razvijanju bh. brendova", istakao je Bruno Bojić, dopredsjednik VTKBiH, koja je jedan od partnera Sajma, naglašavajući kako ovaj sektor ipak iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate čemu u prilog ide i činjenica da se u proteklih godinu dana u ovu granu industrije investiralo oko milijardu KM.

Modne revije

VTK BiH prvi dan Sajma organizuje i okrugli sto o temi Stanje i perspektive u oblasti tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije, a u sklopu Sajma bit će organizovano i nekoliko modnih revija.

Asocijacija poslovnih žena ONE, također, jedan je od učesnika Sajma, a Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije, naglasila je kako im je namjera da ukažu na pozitivnu stranu bh. tekstilne industrije, kakav je njen potencijal te da probude svijest kod javnosti o kvaliteti domaćih proizvoda.

Sajam će se održavati u prostorijama Doma mladih od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.