Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je videozapis s objašnjenjem kriptovaluta na svojoj veb stranici. U videu kažu da je to veliki korak u evoluciji novca.

Hoće li MMF lansirati vlastitu kriptovalutu?

Videozapis koji je na svom YouTube kanalu objavio MMF pojednostavljuje razumevanje svrhe kriptovaluta. Ističu da bi kriptovalute mogle u potpunosti promeniti naše načine kupovine, prodaje, štednje, ulaganja i takođe plaćati račune. S tim u svezi, MMF ističe da bi kriptovalute mogle biti glavni korak u daljem razvoju novca, prenosi "Seebiz".

U dvominutnom videu MMF kriptovalute identifikuje kao posebnu valutu, istovremeno ističući niz prednosti. Među njima je lakše izvršiti plaćanja, a posledično čak i niže troškove za korisnike i brže transakcije. U videu ne manjka upozorenja i tehnoloških ograničenja. MMF tako upozorava na pretnje koje mogu proizaći iz anonimnosti i fluktuacija u vrednosti kripto valuta.

"Ako uspemo upravljati rizicima, tada ova nova tehnologija (ili nadogradnja trenutnog oblika tehnologije) može u potpunosti promeniti naše tržišne navike. Ko zna, ali možda je ovo sledeći korak u evoluciji novca, piše Siniša Malus za "Seebiz".

To kažu u videu koji, prema kripto entuzijastima, zaostaje za trenutnim trendovima.

Reakcije na Tviteru su različite. Mnoge pristalice kriptovaluta pozdravljaju videozapis i položaj u kojem se MMF našao, ali mnogi još uvek nisu uvereni da su digitalne valute pozitivno rešenje. MMF nije promovirao nijednu određenu valutu, ali zagovornici sto i jedne valute jesu, dodajući u komentare svoje primere ulaganja.

Mnogi su ovom prilikom kritikovali MMF, koji je navodno zaveo javnost u svom videu, izostavljajući mnoge ključne delove ekosistema kriptovalute, posebno rudarenje. Takođe, neki se ne slažu s razlikama između trenutnog monetarnog aranžmana i blockchain sistema.

Između ostalog, MMF je u videu spomenuo zlonamerne pojedince, a sam opis sugeriše da bi MMF mogao da ponudi i svoju kriptovalutu. S tim u vezi, video bi mogao biti samo osnova za pokretanje vlastite kriptovalute koja bi rešila probleme koje navode u videu.