Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH u saradnji sa entitetskim privrednim komorama raspisala je juče konkurs za dodjelu 1.917 detašmana za rad u Njemačkoj


Banjaluka - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH u saradnji sa entitetskim privrednim komorama raspisala je juče konkurs za dodjelu 1.917 detašmana za rad u Njemačkoj.

U konkursu, koji je otvoren do 25. avgusta, navedeno je da se 760 dozvola odnosi na oblast građevinarstva, 440 za djelatnost izolaterstva, a 717 detašmana za montažerstvo, rudarstvo i druge djelatnosti.

Za preduzeća iz RS rezervisano je 529 dozvola, u FBiH će biti podijeljeno 976, a 412 dozvola namijenjeno je za raspodjelu u STK.

I kontingenta koji pripada STK dvije trećine dozvola dobiće preduzeća iz FBiH, a trećinu firme iz RS čiji su većinski vlasnici Slovenci. U nedostatku takvih preduzeća, te detašmane dobiće i ostale firme iz BiH. Detašmane će dodjeljivati komisije, a firme koje ne budu zadovoljne odlukom komisije imaće pravo prigovora u roku od osam dana.

Preduzeća "Monting montaža" iz Bijeljine prisutno je na njemačkom tržištu još od 1999. godine. Direktor preduzeća Spasoja Albijanić kaže da je jedan od razloga odlaska u Njemačku nedostatak posla na domaćem tržištu.

- Tržište Njemačke je izuzetno zahtjevno i svaki dan se suočavamo sa nedostatkom kvalifikovane, odnosno obučene radne snage koja bi mogla da zadovolji zahtjeve ovog tržišta, ali to pokušavamo da riješimo angažovanjem i obučavanjem mladih ljudi. S obzirom na nedostatak posla na domaćem tržištu tamo idemo da bismo opstali - naglasio je Albijanić.

I u firmi "Termomontaža" iz Banjaluke, koja je takođe prisutna 15 godina na tržištu Njemačke, kažu da je to tržište zahtjevno, ali da uspijevaju da ispune sve standarde i dobiju nove poslove.

- Dobijemo od 20 do 30 detašmana za rad u Njemačkoj i zadovoljni smo - kaže direktor ove firme Borivoje Račić.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzeća građevinske, izolaterske i ostalih djelatnosti koji su registrovani za izvođenje radova u inostranstvu.

Kriterijumi

Kriterijumi za dodjelu detašmana koje će komisija uzeti u obzir su ostvareni prihod i poslovni rezultat u BiH i Njemačkoj u 2013. godini, broj zaposlenih u BiH u stalnom radnom odnosu u toku prošle i u prvom polugodištu 2014. godine, kadrovska i tehnička osposobljenost, te iskorišćenost dozvola u Njemačkoj u prethodnoj detašmanskoj godini.