Stanovnici Foče i susjednih opština šansu za zaposlenje uskoro će dobiti u industrijskoj zoni Brod na Drini u kojoj mnoga preduzeća proširuju proizvodnju.


Foča - Stanovnici Foče i susjednih opština šansu za zaposlenje uskoro će dobiti u industrijskoj zoni Brod na Drini u kojoj mnoga preduzeća proširuju proizvodnju.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić je istakao da je prošle godine zaposleno 80 radnika i da će taj trend biti nastavljen.

- Tri privredna subjekta u industrijskoj zoni ove godine planiraju proširenje proizvodnje i prijem radnika - istakao je Ćurčić.

Preduzeće "Drvokomerc" iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom peleta, već traži 13 novih radnika.

- Trebaju nam dva inženjera elektrotehnike i mašinstva, električar i deset proizvodnih radnika. Planiramo da proširimo proizvodnju, pokrenemo pogon ljuštenja furnira, a razmišljamo i o pokretanju još jedne proizvodne linije koja će zahtijevati i žensku radnu snagu - rekao je predstavnik "Drvokomerca" Rade Krunić.

Preduzeće "Fekri" egipatskog biznismena Muhameda Fekrija, koje je prije dvije godine otvorilo firmu "FL Vud" za proizvodnju peleta, planira da sa Biroa za zapošljavanje u Foči primi deset novih radnika.

- Već kompletiramo dokumentaciju da apliciramo za deset novih radnika, a pošto u planu imamo povećanje kapaciteta, do kraja godine trebaće nam još desetak radnika - rekao je direktor firme "FL Vud" Dževad Aletić.

Broj zaposlenih u Foči je u posljednjih godinu porastao za stotinu i trenutno iznosi 3.549, a kako bi taj trend bio nastavljen, opština će izdvojiti 100.000 maraka za podsticaj zapošljavanju pomoću kojih bi posao dobilo najmanje 20 novih radnika u proizvodnoj djelatnosti.

- Uskoro će biti definisan pravilnik o dodjeli podsticaja i objavljen javni poziv poslodavcima. Gledamo da se ne poklapamo sa drugim projektima i da omogućimo zaposlenje onim kategorijama koje ne mogu putem republičkih projekata doći do posla - rekao je Ćurčić.
Hidroelektrane

Posao Fočacima donijeće i mini-hidroelektrane, čija je izgradnja planirana na više fočanskih rijeka. U opštini kažu da su u prošloj godini pokrenute dvije mini-hidrocentrale, a da su za ostale u toku ispitivanja. Predviđaju da će dugoročno ovi projekti donijeti više od stotinu radnih mjesta.