Banjaluka - Poslodavci su na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja, održanom u petak u Banjaluci, predstavili 1.000 otvorenih radnih mjesta, a u potragu za poslom uglavnom su se otisnuli mladi.



Banjaluka - Poslodavci su na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja, održanom u petak u Banjaluci, predstavili 1.000 otvorenih radnih mjesta, a u potragu za poslom uglavnom su se otisnuli mladi.

 Osim velikog broja Banjalučana, na sajam su stigli i stanovnici drugih gradova Srpske za koje je bio organizovan besplatan prevoz. Kada su poslodavci u pitanju, najviše je iznenadilo prisustvo štanda banjalučkog "Kosmosa", čiji su radnici u višemjesečnom štrajku.

Posjetioci su isticali da im se dopada ideja spajanja poslodavaca i nezaposlenih, ali su mnogi od njih razočarano kazali da sajam, ipak, nije ispunio njihova očekivanja.

- Veliki broj poslodavaca se predstavio na štandovima, ali su uglavnom nudili obuku i praksu. Diplomirani sam ekonomista i bez posla sam godinu. Uspjela sam da se tek sa nekoliko poslodavaca dogovorim o tome da im pošaljem biografiju - rekla je Pelka Ljubojević iz Bijeljine.

Mladen Protić iz Doboja smatra da ovakvi događaji treba da budu organizovani bar jednom godišnje.

- Stupio sam u kontakt sa nekoliko poslodavaca, bili su korektni, našli smo zajednički jezik i nadam se da će me pozvati na razgovor - istakao je Protić.

Kada je u pitanju ponuda lepeza zanimanja bila je prilično široka. Mahom su tražene zanatlije poput operatera na mašinama u metalskoj i drvnoj industriji, konobara, recepcionera, pa čak i frizera. Među onima koji su tražili najviše ljudi je Centar za stručno obrazovanje odraslih WMTA u Srpcu.

- Nudimo obuku za CNC operatere u drvnom i metalnom sektoru, tapacirere i lakirere, a mogu se prijaviti i žene. Ovi profili su veoma traženi i poslije obuke nije problem pronaći posao - kazao je Stevan Stančić iz ovog centra.

Na štandu banjalučkog motela "Nana" su istakli da traže recepcionera i konobara, a od radnika očekuju samo tačnost i korektnost, što i oni nude.

Visokoobrazovanim mladim ljudima, prvenstveno ekonomske struke, posao je ponudila Hipo Alpe Adrija banka Banjaluka.

Direktor Tima upravljanja ljudskim resursima u ovoj banci Dragana Simović rekla je da imaju dvije otvorene pozicije i da su pružili svima priliku da se prijave.

Sajam su organizovali Kancelarija specijalnog predstavnika EU i Ambasada Norveške u BiH u okviru projekta "Sporazum za rast i zapošljavanje".
Gavranović

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da je Sajam obrazovanja i zapošljavanja značajan događaj.

- Nastojimo da grad učinimo privlačnim za privrednike i strane investitore i na taj način omogućimo otvaranje novih radnih mjesta - istakao je Gavranović.