Često kandidati prilikom prijavljivanja na oglas za posao prave greške koje ih već od samog početka lišavaju mogućnosti daljnjeg razmatranja. Takve greške su obično rezultat nemara, nedovoljne informiranosti ili brzopletosti.


Često kandidati prilikom prijavljivanja na oglas za posao prave greške koje ih već od samog početka lišavaju mogućnosti daljnjeg razmatranja. Takve greške su obično rezultat nemara, nedovoljne informiranosti ili brzopletosti.

Kao standardne greške javljaju se nepotpune informacije, tako na primjer veliki broj kandidata zaboravlja posebno naznačiti za koju poziciju se prijavljuje. Prije nego pošaljete biografiju i popratnu dokumentaciju provjerite da li ste naveli naziv pozicije za koju aplicirate.

Nenavođenje pozicije za koju se konkuriše, može biti poseban problem kad su u pitanju agencije za zapošljavanje ili veće kompanije, gdje u isto vrijeme postoji po 20 ili više otvorenih konkursa, tako da osobe koje primaju prijavu nisu u mogućnosti da znaju za koju poziciju se kandidat prijavio.

Imajte na umu da neistinite i netačne informacije nisu stvar koju će vaš poslodavac tolerisati. Problem nepoznavanja nekog kompjuterskog programa nećete riješiti ako napišete da ga savršeno znate. Vaša laž može biti otkrivena već na razgovoru za posao, a poslodavac svakako provjeriti vaše preporuke ili tražiti certifikate ili potvrde.

Kandidati vrlo često šalju i informacije lične prirode ili neadekvatne fotografije koje su potpuno irelevantne za budućeg poslodavca. Na primjer, u nedostatku adekvatne fotografije kandidati dostavljaju grupne slike sa različitih okupljanja ili proslava, ili pak u biografiji daju opširne informacije o porodici.

Najčešći propusti se javljaju kod opisa prethodnog radnog iskustva. Ako ste naveli naziv prethodnog radnog mjesta, obavezni ste navesti u nekoliko stavki aktivnosti koje je to radno mjesto podrazumevalo. Obavezno navedite i djelatnost preduzeća u kojem ste radili, jer ukoliko se radi o malom preduzeću, slabe su mogućnosti da će poslodavac znati o kakvom se preduzeću radi.

U biografiji ili u popratnoj dokumentaciji nikada ne navodite očekivana visina zarade, rok u kome ste spremni početi raditi ili bilo kakve izričite zahtjeve. Ovakvi detalji se dogovaraju isključivo na razgovoru za posao, osim ukoliko poslodavac izričito ne zahtjeva navođenje ovih podataka u prijavi.

Kod prijema prijava putem e-maila kandidati često zaborave staviti dokumente u prilog, te pošalju prazan e-mail ili e-mail u kojem se nalazi samo prilog bez popratnog pisma ili bilo kakvog objašnjenja, prenosi Posao.ba.

Veliki dio ovih grešaka rezultat je nemara i neinformisanosti kandidata, ili jednostavno ignorisanja pravila vezanih za način prijave na konkurs. Pored toga, uzrok je i činjenica da kandidati istu biografiju šalju na sve konkurse za posao umjesto da biografiju adaptiraju potrebama konkretnog konkursa.

Potrudite se da to ne bude vaša praksa – pazeći na osnovna pravila šanse da budete pozvani na razgovor za posao će biti veće!