Tržište Ruske Federacije i dalje je naše najveće i najprofitabilnije izvozno tržište, gdje smo izvezli robu u ukupnoj vrijednosti od 49 miliona eura, što čini 79 posto ukupno izvezene vrijednosti naših proizvoda, kazao je u intervjuu za Faktor Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka, odgovarajući na pitanje o rezultatima najveće bh. farmaceutske kompanije u prošloj godini.

Bosnalijek ostvario izvoz u Rusiju vrijedan 49 miliona eura

- Posebno moram istaći da smo u prošloj godini u Rusiji za naš najveći i najpoznatiji brend LYSOBACT dobili prestižno priznanje i LYSOBACT je proglašen za proizvod godine u kategoriji lijekova za liječenje grlobolje, kao lijek prvog izbora. Pored tržišta Ruske Federacije, tržišta Kosova, Libije, Srbije i Ukrajine su u top pet zemalja uvoznica naših proizvoda. Predano radimo na jačanju infrastrukture, registraciji novih molekula iz našeg bogatog portfolija i na boljem pozicioniranju proizvoda na ostalim tržištima na kojima smo prisutni, kao i na otvaranju novih tržišta, kazao je Uzunović.

Govoreći o tržištu BiH, Uzunović je istakao da je, prema podacima za 2018. godinu, prometovano lijekovima u vrijednosti od 594,1 miliona KM, odnosno 87 miliona pakovanja.


- Učešće naše kompanije prema broju prometovanih pakovanja lijekova iznosi 14,01 posto. Kada vidimo ove podatke sasvim je jasno da na domaćem tržištu imamo mnogo prostora za dodatni rast, te moram istaći da su, nažalost, inostrana tržišta daleko više od domaćeg prepoznala naš kvalitet, istakao je Uzunović za Faktor.