Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2018. godini dosegla su iznos od 800 miliona KM, što predstavlja povećanje od 2,8 posto u odnosu na 2017. kada je zabilježeno 777 miliona KM. Trend rasta stranih investicija iz 2017, nastavljen je i u 2018. godini.

800 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH u 2018.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić ističe da je zadovoljan ovim iznosom, jer je prošla godina bila izuzetno teška za privlačenje stranih investitora.

Ako je suditi po broju sastanaka i kontakata koje je FIPA održala i uspostavila od samog početka 2019. godine, može se očekivati nastavak trenda rasta i u 2019.


Tu su i najave novih ulaganja u ovoj godini, kao i značajan broj projekata koji su započeti u 2018, a čija se realizacija nastavlja i u 2019. godini. Započeti investicioni ciklus će donijeti nova radna mjesta, zapošljavanje naših građana, više poreza državi, nove tehnologije, i jačanje standarda života naših građana.


Kako kažu u FIPA brojne su prepreke na putu mnogo većeg priliva stranih ulaganja u BiH i snažnijeg investicionog zamaha, koje je potrebno otkloniti ukoliko se želi ostvariti značajniji stepen zapošljavanja u zemlji, jačanje privrede i razvoja zemlje.


- Vrlo je važno nastaviti s reformskih procesima i iskazati spremnost i volju za unapređenje prilika u zemlji. Rast investicija i zapošljavanje je dovoljan motiv da se nastavi s unapređenjem poslovnog ambijenta u zemlji na način da stimulira privrednike, poboljšanjem konkurentnosti i imidža zemlje. FIPA u okviru svog programa postinvesticione podrške priprema prijedlog mjera koje svi organi vlasti u BiH trebaju preduzeti radi poboljšanja poslovnog okruženja i olakšanja poslovanja za strane investitore, saopćeno je iz FIPA.