Zvornička “Mehanika”, kćerka firme Fabrike glinice “Birač”, ponudila je na doboš imovinu po početnoj cijni od 14,19 miliona maraka, a sav prikupljeni novac biće preusmjeren na umanjivanje dugovanja prema povjeriocima koja iznose blizu 30 miliona KM.

Zvornička “Mehanika” prodaje cjelokupnu imovinu

Prodaja cjelokupne imovine, koja se sastoji od zemljišta, objekata, opreme i zaliha, planirana je 29. aprila u 12 časova, kada je predviđeno otvaranje pristiglih ponuda. 


Imovina se, kako je navedeno u oglasu, prodaje kao cjelina u “viđenom stanju”, a izabrani ponuđač je dužan da ponuđenu cijenu plati u roku od 15 dana od datuma potpisa ugovora. Pravo učešća na javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica, koja izvrše otkup prodajne dokumentacije u iznosu od 50.000 maraka, koja ne ulazi u kupoprodajnu cijenu.


Stečajni upravnik “Mehanike” iz Zvornika Goran Domuz istakao je za “Glas Srpske” da povjerioci, koji su u opštem isplatnom redu, potražuju 5,27 miliona maraka, dok dug prema razlučnim povjeriocima, od kojih je najveći u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, iznosi oko 24,30 miliona KM.


- Imovina firme, koja je 2017. godine prestala sa radom, trenutno se daje u zakup “Alumini” i tako ostvaruje prihod iz kojeg se pokrivaju troškovi vođenja stečaja – kazao je Domuz, podsjetivši da je stečaj u ovoj firmi otvoren u junu 2019. godine.


Prema njegovim riječima, sva imovina se nalazi u fabričkom kompleksu “Birač” u Karakaju.


Prijedlogu za otvaranje stečaja u ovom preduzeću prije pet godina usprotivio se fočanski “Pavgord” koji od “Mehanike” i “Alumine” pokušava da naplati 122 miliona KM, ali je tadašnji privremeni upravnik upozorio na Zakon o stečaju i naveo da je ranije tražio obustavljanje izvršnih postupaka nad “Mehanikom”.


Prijedlog za otvaranje stečaja podnio je direktor preduzeća Gordan Vuković, a kao razlog je naveo platežnu nesposobnost u dužem vremenskom periodu.


Prije “Mehanike” predložen je stečaj u još jednoj firmi kćerki “Birač” – “Birač Energo”.


Zvornička “Mehanika” na kraju januara našla se i na listi najvećih dužnika koju je objavila Poreska uprava RS.


Prema njihovim podacima, dug ovog zvorničkog preduzeća na dan 31. januara 2024. godine iznosio je 5,07 miliona KM i našao se na 11. mjestu najvećih dužnika, kada su u pitanju pravna lica.


Depozit

Depozit za učešće na javnoj prodaji u iznosu od 50.000 maraka mogu uplatiti samo potencijalni kupci koji su otkupili potrebnu dokumentaciju do 26. aprila. Uplaćeni depozit, kako stoji u oglasu objavljenom u petak, je sastavni dio kupoprodajne cijene.