Na Jahorini su u toku pripremni radovi za izgradnju gondole – prva faza radova koja podrazumijeva pripremanje terena za početak gradnje, potvrdili su Feni iz Olimpijskog centra Jahorina.

U toku pripremni radovi za izgradnju gondole na Jahorini

Vrijednost projekta izgradnje gondole je 16 miliona KM.

Kako navode iz Olimpijskog centra Jahorina izgradnjom gondole bit će eliminisane gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, te rasterećene centralne staze na olimijskoj planini.


Gondola će raditi i u ekstremnim vremenskim uslovima – kada su veliki vjetrovi i magla. Radit će također kada druge instalacije ne budu mogle što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada je ta investicija planirana.


U planu je da gondola ima 36 kabina od kojih će jedna biti VIP kabina koja će se koristiti u posebne svrhe. U svaku kabinu će se moći smjestiti maksimalno 10 osoba dok je kapacitet gondole 2.700 skijaša na sat. Gondole će biti crveno-crne boje.


Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, bit će povezan parking kod Vučijeg mosta i vezni put 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine.


U planu je da radovi na izgradnji gondole budu završeni do 1. decembra 2019. godine, nakon toga Jahorina će biti bogatija za još jednu ozbiljnu zimsku ali i ljetnu turističku atrakciju, poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina.