Kompanija "Tviter" saopštila je da će spovesti istragu povodom funkcije isecanja fotografije na ovoj društvenoj mreži, za koju su se korisnici žalili da favorizuje lica belaca.

Tviterova funkcija isecanja fotografije (ni)je rasistička?

Funkcija pregleda na tviter aplikaciji za mobilne telefone automatski iseca fotografije dimenzija isuviše velikih za ekran i odabira koji će delovi biti zadržani, a koji odbačeni.

Jedan student je otkrio da je na objavljenoj fotografiji isečeno lice njegovog kolege Afroamerikanca. Podstaknut njegovim zapažanjima, programer iz San Franciska je otkrio da će tviterov sistem iseći sliku bivšeg predsednika Baraka Obame, kada je objavljena pored senatora Miča Mekonela.

Programer je na tviteru objavio post u kojem je rekao da je ova društvena mreža samo još jedan od primera rasizma koji se manifestuje u algoritmima za mašinsko učenje.

"Tviter" je u saopštenju naveo da je njegov tim testirao ovaj model pre upotrebe i da nije otkrio nikakve dokaze o rasnoj ili rodnoj pristrasnosti. Ipak, kompanija je saopštila da ovi primeri pokazuju da je potrebno uraditi dodatne analize i sprovesti istragu povodom ovog pitanja.

U postu objavljenom na blogu 2018. godine, "Tviter" je saopštio da je sistem isecanja fotografija baziran na "neuronskoj mreži" koja koristi veštačku inteligenciju kako bi predvidela koji bi deo bio interesantan korisniku, dok ostatak iseca.

Iz "Tvitera" su ukazali i na eksperiment koji je sproveo naučnik sa Univerziteta "Karnegi Melon", koji je pokazao da je od 92 analizirane fotografije, sistem favorizovao lica Afroamerikanaca 52 puta.