Prijeratni ponos, ne samo tuzlanske regije već i šire, Tvornica transportnih uređaja Tuzla koja danas djeluje pod novim nazivom TTU Energetik, ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate.

Tuzlanska firma sve uspješniji izvoznik u Norvešku

O tome govori povratak na stara tržišta i osvajanje novih, poput tržišta Norveške. Impresije o onome što TTU jeste i što bi u budućnosti mogao biti, prilikom obilaska pogona ove respektabilne firme iz oblasti domaće metalske industrije, prenio je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

On smatra da je TTU primjer revitalizirane firme, kojih ima mnogo u BiH i od kojih su mnogi odustali.


- Postoji ogroman potencijal, a najvažniji je onaj u ljudima, koji su godinama radili i koji poznaju materiju. Potencijal je i u mehanizaciji, sofisticiranim uređajima za komplikovane zahvate kojih ima mnogo, kazao je.


Direktor TTU Energetik Almir Zulić istakao je da su se uspjeli vratiti na tržište te da rade isključivo na istim projektima kao u dugogodišnjoj uspješnoj historiji.


- Već godinu i po smo veoma uspješni izvoznici u Norvešku. Naša oprema ugrađuje se u štamparske komplekse, kazao je Zulić te dodao da je njihov cilj razviti određene prototipe za brodarsku industriju i da trenutno rade na edukaciji kadrova.


Saradnja sa norveškim firmama traje godinu i po dana, a prilikom sastanka s ambasadorom BiH u ovoj zemlji analizirani su izvozni kapaciteti te razgovarano o proširenju saradnje odnosno mogućim konkretnim potezima.


Makarević je izrazio optimizam da će TTU u budućnosti pogon obogatiti i drugim proizvodima te uspostaviti saradnju s drugim firmama.


TTU Energetik zapošljava blizu 180 radnika sa izraženim radnim vještinama koje su primjer sve većem broju mladih zaposlenika što nakon završetka srednje škole ovdje stiču specifičnu praksu. Menadžment firme je ponosan na činjenicu da je prošlogodišnji izvoz iznosio 7 posto u odnosu na kompletan promet u 2018. godine.