Radnici trgovačkih centara u Banjoj Luci uskoro bi mogli početi raditi produženo nedjeljom do 22 sata ukoliko Skupština Banje Luke usvoji ovu odluku na sjednici zakazanoj za 10. april.

Tržni centri u Banjoj Luci radit će i nedjeljom do 22 sata

Kako se navodi u Prijedlogu odluke o izmjeni radnog vremena pravnim licima, u članu 6. Odluke se dodaje stav 2 koji glasi: “Izuzeto od stava 1 ovog člana neradnim danom, odnosno nedjeljom, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da rade trgovački centri”.

Prema trenutno važećoj odluci tržni centri mogu nedjeljom da rade do 16 sati i ukoliko gradski delegati podrže ovu promjenu radnicima u ovim centrima će se radno vrijeme udvostručiti i mnoge ostaviti bez slobodnog dana. Prijedlog o izmjeni radnog vremena uvršten je na dnevni red nakon što je u Banjoj Luci otvoren novi tržni centar Delta.


U obrazloženju ove odluke gradonačelnik Igor Radojičić je naveo sljedeće:


“Imajući u vidu da je Grad Banja Luka kulturni, turistički i privredni regionalni centar, koji posjećuju brojni turisti iz okruženja, naročito vikendom i da postojeće radno vrijeme navedeno u važećoj odluci ne može zadovoljiti potrebe ciljne grupe, predlažemo produženje radnog vremena do 22 sata za trgovačke centre, pošto se u istim na jednom mjestu može zadovoljiti veći broj potreba naprijed navedenih osoba (uslužne, zanatske, trgovačke, ugostiteljske, kulturne…)


Mnogi radnici su izrazili nezadovoljstvo zbog ovog prijedloga koji nije podržao ni Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.


“Ja radim u Delti i ogorčena sam na gradsku upravu koja dozvoljava ovakve stvari, Samo bih pitala sve koji su odgovorni kako bi se osjećali da njihove majke, supruge, kćerke, unuke rade svaku nedjelju i ne stignu da se posvete porodici, da obiđu najmilije, da se posvete sebi. Gradonačelniče, kako biste se vi osjećali da vaša supruga radi nedjeljom i da su je djeca. želčjna? Moje dijete kaže da mrzi nedjelju jer su tada svi kući samo mama nije”, napisala je jedna od radnica.


Ovom prijedlogu protivi se i zastupnik Skupštine Banje Luke Draško Stanivuković koji je pokrenuo inicijativu da širom RS-a nedjelja bude neradni dan.


“Pokrećemo građansku inicijativu širom RS-a da nedjelja bude naš dan, dan slobodnih ljudi, a da samo specifični poslovi poput bolnica, apoteka, dragstora, određenih industrijskih postrojenja mogu da rade i da dnevnice budu veće za 50 posto do 100 posto radnicima koji rade nedjeljom. Vlada RS treba da donosi odluke o dužini radnog vremena svih poslovnih subjekata, a ne lokalne zajednice pojedinačno. Nedjelja treba da bude neradni dan koji psovećujemo svojoj porodici i sebi, a ne krupnom kapitalu, tajkunima i i političkoj eliti”, naveo je Stanivuković.


Radno vrijeme tržnih centara nedjeljom u glavnom gradu BiH se razlikuje od mjesta do mjesta. U nekima je do 19 sati, dok je u nekim do 22 sata.