Prošlu godinu je definitivno obilježila pandemija koronavirusa koja je promijenila način na koji živimo, radimo i zabavljamo se. Jedan od problema je definitivno digitalni umor koji je postao česta pojava zbog rada od kuće.

Tri načina za borbu protiv “digitalnog umora”

Zbog pandemije koronavirusa mnogi rade od kuće, a radno vrijeme često traje i duže od uobičajenog. Zbog toga su mnogi “zalijepljeni” za mobitele i kompjutere te žive u život u kojem nema jasne granice između privatnog i profesionalnog života. Dugoročno, ovakav način života može dovesti do zdravstvenih problema tako da se između ostalog potrebno osloboditi od digitalnog umora. Postoje tri jednostavna načina da uspijete u tome.

Naučite se isključiti

Nakon što završite s poslom, naučite da napravite digitalnu pauzu od svih uređaja. Umjesto toga se fokusirate na nešto u čemu uživate, to može biti čitanje knjige, slušanje muzike, provođenje kvalitetnog vremena s voljenim osobama i slično. Držanje takvog rasporeda će vam omogućiti da imate kontrolu nad svojim svakodnevnim životom.

Fokusirajte se na jedan zadatak

Multitasking se čini neizostavnim u današnjem svijetu, međutim, novija istraživanja provedena širom svijeta pokazuju da multitasking zapravo i nije najbolji način za postizanje produktivnosti. Iako vam se može činiti da ste profesionalac u obavljanju nekoliko stvari istovremeno, u stvarnosti to nije tako i vaša produktivnost opada. Zbog dugog radnog vremena i konstantnog korištenja više uređaja za obavljanje više zadataka, teško se koncentrisati. Čak se javljaju i probleme u prisjećanju zadataka koji moraju biti završeni tokom dana.

Ne zaboravite stvarni svijet

Digitalni svijet je moderan i mnogo toga možemo obaviti jednostavnim klikom na dugme. No, stvarni, fizički svijet nas povezuje i donosi zadovoljstvo, osjećaj pripadanja i međupovezanosti. Čak i u najgušćem radnom rasporedu trebate pronaći vremena za fizičku vježbu. Čak i šetnja u trajanju od 20 minuta će opustiti vaše tijelo i um. Također, nemojte zaboraviti druženja s prijateljima i održavajte komunikaciju s njima.