Skupština Grada Trebinja krajem maja donijela je odluku kojom se na javnu licitaciju za zakup zemljišta na Zupcima dalo 195 hektara zemljišta, nakon što je direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović najavio da će ovo preduzeće na ovom lokalitetu graditi solarnu elektranu, čija će instalisana snaga biti 100 megavata.

Trebinje dobija solarnu elektranu

Plaćanje naknada

Riječ je o investicionom projektu vrijednosti najmanje 150 miliona eura. Elektroprivreda ima idejno rješenje, a i Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je finansirati projekt pod povoljnim uslovima. Trebinje je izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih sati, zbog čega je ujedno najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja.


Petrović je ranije sa zadovoljstvom konstatovao da će Elektroprivreda za ovaj projekat dobiti novac sa povoljnom kamatom i pod uslovima da se kredit vraća kada elektrana bude na mreži.


Prema njegovim riječima, manji bh. entitet mora razvijati čistu energiju iz obnovljivih izvora, s obzirom na to da će neminovno doći trenutak kada će se suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljendioksida, što će enormno podići cijenu električne energije.


Da bi se to spriječilo, posebno je ulagati u obnovljive izvore. Sa izvorima kao što su vjetar ili sunce ovo preduzeće će moći prodavati takozvane zelene certifikate od izgrađenih energetkih objekata na bazi ovih potencijala.


Čista energija


Kada Evropska unija nametne obavezu plaćanja naknade zbog emisije ugljendioksida, nastojat će se da to bude finansijski izravnato od prodaje - kako se građanima ne bi povećavali računi za električnu energiju.


Energetska postojenja na bazi obnovljivih izvora u RS-u već grade privatni investitori, ali će ubuduće ERS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obaveze subvencioniranja.