Pandemija koronavirusa promijenila je globalnu ekonomsku sliku. Uticala je na sve sektore, pa i na industriju sajmova koji su skoro svi otkazani. U sajamskoj sezoni koja je trebala početi na proljeće i trajati skoro cijelu godinu održano je tek nekoliko manjih lokalnih sajmova, dok su oni po kojima smo prepoznatljivi redom otkazani.

Sajam turizma i ekologije List sredinom septembra

Kvalitet

Ipak, organizatori sajmova se pomalo prilagođavaju novonastaloj situaciji te se počinju pripremati sajmovi uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Tako je prije dva dana počeo Sajam šljive u Gradačcu, a za septembar se najavljuje održavanje Sajma List.

Naime, kako je za Oslobođenje potvrdio direktor Sajma Izet Nuhanović, Organizacioni odbor 18. sajma turizma i ekologije List Lukavac donio je odluku o izmjeni termina održavanja.

- Prvobitno planirani termin za održavanje sajma 7. maja je zbog pandemije izazvane koronavirusom promijenjen i određen je novi termin od 17. do 19. septembra 2020. godine, istakao je Nuhanović.

Na sjednici Organizacionog odbora razgovarano je o do sada provedenim aktivnostima na pripremama za Sajam List 2020, a razmatrani su prijedlog sadržaja pratećih manifestacija, promotivne aktivnosti, prezentacije i sve što treba kako bi 18. sajam List bio kvalitetan i na nivou prethodnih godina.

Kako nam je kazao Nuhanović, već se dogovaraju nastup i podrška sa nekoliko bh. gradova, ali i sa zainteresovanim učesnicima iz okruženja.

- Zbog trenutne situacije ovogodišnji sajam će biti održan u nešto manjem obimu, istakao je Nuhanović.

Međunarodni karakter

Prema njegovim riječima, u narednim danima krenuće se sa pripremom i uređenjem izložbenog prostora, kako bi sve proteklo bez ikakvih problema.

Organizatori su najavili da će biti poduzete sve potrebne mjere da se zaštite izlagači i posjetioci.

Članovi Organizacionog odbora Sajma planiraju ostvariti što više kontakata sa dosadašnjim i potencijalnim izlagačima iz inostranstva, posebno iz susjednih zemalja i može se očekivati da će i ove godine Sajam, sa predznakom turizma i ekologije, zadržati međunarodni karakter.

To je potvrdio i sam Nuhanović, koji nam je kazao da već imaju najave učesnika iz zemalja regije Hrvatske, Srbije i Crne Gore.