Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo BusinessAcademy i IT Academy obezbijedili su vaučere za 43 nezaposlene osobe, kojima će biti omogućeno besplatno praćenje edukativnih seminara.


Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo BusinessAcademy i IT Academy obezbijedili su vaučere za 43 nezaposlene osobe, kojima će biti omogućeno besplatno praćenje edukativnih seminara.

Vaučere su dobili aplikanti u okviru Programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranja srednjoškolskog obrazovanja. Teme koje će obrađivati na seminarima su Kako se zaposliti uz pomoć društvenih mreža, Kako biti prvi na Googleu, Kako da učite brzo i efikasno i Viralni marketing.

Najtraženiji kadrovi

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji, iznoseći podatke o trenutnim privrednim pokazateljima u Kantonu Sarajevo, ističe da je u trendu rast drvne, IT industrije i sektora energetske efikasnosti, pa je i najveća potražnja za stručnom radnom snagom u ovim oblastima.

- Ogromna je potražnja za stručnjacima u IT sektoru. Neki podaci govore da će u naredne dvije-tri godine biti potrebno nekoliko hiljada IT stručnjaka. Svakodnevno imamo zahtjeve za posredovanjem upravo ovih profesija i osobe iz IT sektora trenutno se najbrže zapošljavaju na tržištu rada. Oni često rade i za poslodavce koji rade i za druge ili treće firme u inostranstvu i njihove aktivnosti nisu samo vezane za Kanton Sarajevo, pojasnio je Kamočaji.

Pasoš kompetencija

JU Služba za zapošljavanje KS-a jedna je od rijetkih koja je prva prihvatila takozvani pasoš kompetencija u procesu traženja posla.

- Pored svih diploma formalnog obrazovanja, sve neformalne stečene vještine i znanja upisujemo u pasoš kompetencija. To je, najjednostavnije rečeno, karton nezaposlene osobe, koji poslodavcu ne predstavlja samo CV, već sve kompetencije potrebne na tržištu rada. Često tržište rada nije usklađeno sa školovanjem kadrova, pa se to pitanje mora sistemski rješavati. Kroz pasoš kompetencija, motivišemo osobe da stiču nova znanja i vještine i prolaze programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i obuka, kazao je Kamočaji.