Zavod za zapošljavanje RS raspisao je javni poziv za dodjelu 3,28 miliona maraka kao podsticaj za zapošljavanje 920 radnika kod privrednika i za sufinansiranje samozapošljavanja 280 osoba.


Banjaluka - Zavod za zapošljavanje RS raspisao je javni poziv za dodjelu 3,28 miliona maraka kao podsticaj za zapošljavanje 920 radnika kod privrednika i za sufinansiranje samozapošljavanja 280 osoba.

Javnim pozivom pod nazivom "Projekat podrške zapošljavanja u privredi RS", koji je otvoren do 21. jula, obuhvaćeno je zapošljavanje svih struktura nezaposlenih od nekvalifikovanih do onih sa višom stručnom spremom na period najmanje od godinu.

- Poslodavcima će biti dodijeljeno 2,3 miliona maraka. Predviđeno je da zaposle 980 ljudi, a po jednom zaposlenom dobiće 2.500 maraka - navedeno je u javnom pozivu.

Za sufinansiranje samozapošljavanja predviđeno je 3.500 maraka po osobi, a za te svrhe ukupno je planirano 980.000 KM.

Poslodavcima u RS koji prođu javni poziv, 60 odsto sredstava za zapošljavanje biće isplaćeno odmah po prijemu radnika i zaključivanju ugovora sa Zavodom, dok će preostalih 40 odsto biti isplaćeno godinu nakon prijema radnika.

Kada je u pitanju dodjela novca za samozapošljavanje 70 odsto novca biće isplaćeno odmah po potpisivanju ugovora, a preostali iznos godinu poslije zasnivanja radnog odnosa. Maksimalan broj lica čije će se zapošljavanje sufinansirati po jednom poslodavcu je 50.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da su poslodavci u ovom javnom pozivu insistirali da se isključivo prijavljuju firme iz realnog sektora, te da bude zabranjeno prijavljivanje preduzeća iz javnog sektora.

- Tražili smo da bude zabranjeno prijavljivanje na javni poziv poslodavcima koji samo planiraju da uzmu novac. Potrebno je da se prijavljuju samo firme koje imaju mjesta za nove radnike - rekao je Zgonjanin i dodao da će na kraju, po isteku javnog poziva, tražiti kontrolu svih preduzeća koja su se prijavila za dobijanje sredstava po ovom projektu.
Prijavljivanje

Za novac neće moći aplicirati poslodavci koji su koristili novac iz dosadašnjih projekata zapošljavanja i nisu ispoštovali ugovorene obaveze iz ranijih projekata.