Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu - BINOVA naziv je projekta koji finansira Evropska unija, a koji je protekle sedmice prezentiran u Bihaću.


Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu - BINOVA naziv je projekta koji finansira Evropska unija, a koji je protekle sedmice prezentiran u Bihaću.

Projekt će u periodu od 1. januara 2014. do 31. januara 2016. implementirati Razvojna agencija USK-a sa partnerima Vladom USK-a, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi.

Centar u 2015.

Najveći dio projektnih aktivnosti odnosi se na uspostavu Centra za podršku inovacijama u poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi (BSC - Business Support Center), koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem preduzetništvu.

Kako je za Oslobođenje kazao Kasim Šertović iz pres-službe Općine Bosanska Krupa, poslovna zona Pilana je u izgradnji. Naime, u njoj već rade određeni poslovni objekti, dok su neki u izgradnji. Međutim, sam objekat u kojem bi trebao biti smješten Centar je star i devastiran i potrebna je njegova potpuna obnova.

Eldin Begić iz Razvojne agencije USK-a kazao nam je da bi Business Support Center sa radom trebao da počne tokom 2015. godine.

"Centar će pružati usluge podrške malim i srednjim preduzećima koje će se ogledati u obuci radnih snaga, znači edukacija radne snage prema potrebama tržišta rada, zatim uspostava tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima prilikom apliciranja na određene projekte. Također, tu su konsultantske usluge, te podrška preduzećima u primjeni standarda i novih tehnologija i druge usluge", kazao je Begić.

Kvalitetnije usluge

Sve mjere podrške biće dostupne svim privrednim subjektima u USK-u, a cilj projekta je, kako je istaknuto tokom prezentacije, da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK-u poboljšanjem poslovnog okruženja i operativnog okvira za malo i srednje preduzetništvo kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga.

Projektne aktivnosti trebale bi za rezultat imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg preduzetništva za 10 posto u periodu 2014 - 2018. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.220 eura, od čega 76 posto finansira EU kroz IPA 2011.