Ugovora o izgradnji dionice autoceste A1 Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak potpisan je danas u Mostaru u sjedištu JP Autoceste Federacije BiH.

Potpisan ugovor za izgradnju autoceste sjeverno od Zenice

Pomenutu poddionicu gradit će azerbejdžansko-hercegovački konzorcij kompanija Azvirt L.L.C i Hering iz Širokog Brijega, u čije ime ugovor su potpisali direktori Ahmet Murat Turkoglu i Mario bevanda. Na potpisu ugovora investitora je predstavljao direktor Autocesta Adnan Terzić, a u svojstvu svjedoka federalni resorni ministar Denis Lasić.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak je 76.592.799,03 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID). Pomenuta poddionica je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Duga je 5,3 kilometra, a gradit će se potporni zidovi, dva mosta, tri vijadukta i tunel. Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseci.


Gradnja bi trebala započeti u roku od 30 dana.


Direktor Terzić kazao je da je ovo vrlo zahtjevna dionica, ali i da danas počinje jedan novi investicioni ciklus koji će vrlo brzo nastaviti potpisivanjem ugovora i za dva lota na relaciji Počitelj – Zvirovići, na dionici tunela Zenica te dionici Vranduk – Nemila.


“Do ljetnih odmora trebali bi imati rad na 36 kilometara koridora i mislim da je za ovu prvu fazu i ovaj investicioni ciklus jako obiman i zahtjevan posao”, izjavio je Terzić.


U ime izvođača radova Ahmet Murat Turkoglu direktor azerbejdžanske kompanije direktor Azvirt L.L.C kako je izgradnja infrastrukture ključan sektor razvoja jer podupire ostale sektore u ekonomiji.


“S našim partnerom Heringom jako smo motivisani da doprinesemo ubrzanom početku, ali i efikasnom i profesionalnom izvođenju radova. Poddionica Vranduk – Ponirak uključit ćemo našu modernu i inovativnu tehnologiju te naš tim stručnjaka. Azvirt posjeduje decenije iskustva u oblasti građenja kako u Azerbejdžanu, tako i u okolnim zemljama”, kazao je Turkoglu naglasivši kako je ova kompanija u posljednjih deset godina izgradila 400 kilometara cesta.


Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, kazao je kako se nada da će se brzo “napasti i druge dionioce na Korodoru 5C”.


“Dosta je toga u postupku, dosta toga se pregovara, ali smo uvjereni da ćemo u ovoj godini finansijski zaokružiti sve one kritične dionice koje nismo pokrili. Federacije s pravom postaje jedno veliko gradilište”, izjavio je Lasić.