Britanski ambasador u BiH Matthew Field, predstavnica Ambasade Švedske u BiH Lisa Curman i predstavnik UN Women u BiH David Saunders danas su u rezidenciji britanske ambasade u Sarajevu organizirali susret sa 12 preduzetnica iz raznih dijelova BiH (Sarajevo, Široki Brijeg, Tešanj, Srebrenica, Bosanski Petrovac, Zenica, Jajce i Banja Luka), kako bi još jednom istakli njihove napore i doprinos, te podržali njihov rad.

Podrška radu 12 poduzetnica iz BiH kroz program ‘BizUP’

Poduzetnice su bile uključene u program “BizUP”, koji im je pružio sveobuhvatnu podršku, a koji je implementirala nevladina i neprofitna organizacija Fondacija 787 u saradnji sa britanskom ambasadom u BiH, Ambasadom Švedske u BiH i UN Women BiH.

– Imam čast ugostiti svjetlije primjere ženskog poduzetništva iz cijele BiH. Nakon teških posljedica pandemije bili smo u prilici pomoći sjajnim poduzetnicama da prebrode krizu i nađu nove načine za plasiranje svojih proizvoda. Ujedinjeno kraljevstvo će nastaviti podržavati napore koji vode ka povećanju zastupljenosti žena u politici, biznisu, sigurnosti, svim sferama života, jer je to na dobrobit cijele BiH i svih nas – kazao je ambasador Field.

David Saunders rekao je da je pandemija Covid-19 najviše pogodila ekonomiju, ali da je malo poznato da su u okviru toga najviše pogođene žene, posebeno kroz uslužnu industriju, turizam i mala preduzeća gdje je njihovo učešće jako veliko.

– Želimo istaći da smo ponosni da smo vidjeli kako su se ove hrabre žene – poduzetnice uspjele oporaviti, dalje rasti i čak pojačati svoju otpornost na ovakve udare. Mogu poslužiti kao primjer drugima.

Izvršna direktorica Fondacije 787 Dajana Džindo izjavila je da je ovim skupom obilježen kraj implementacije programa “BizUP”, koji je realizoivala ova fondacija uz podršku Ambasada Velike Britanije i Švedske UN Women BiH.

 – Program je trajao šest mjeseci i okupio 12 preduzetnica koje su u tom trenutku imale probleme u svom poslovanju uzrokovanom koronavirusom. U sklopu programa pružili smo im finansijski i nefinansijsku podršku, te savjetovanjem omogućili da prevaziđu tu krizu. U datom trenutku postavili smo temelje za budući razvoj – kazala je Džindo.

Navedenih 12 poduzetnica iz osam bh. gradova pokrivaju različite oblasti poslovanja, zapošljavaju više od 60 ljudi, imaju više od 200 proizvoda i preko 50 usluga u svojoj ponudi i bitan su dio bh. ekonomije.