Zbog velikog raspona u koeficijentima na osnovu kojih se radnicima isplaćuju plate mnogo zaposlenih u "Željeznicama RS" prima zakonski minimalac, žale se sindikalci.

Oko 90 odsto radnika prima najnižu platu

"Mi imamo raspon koeficijenata od 1,7 do sedam i naši radnici, mašinovođe i svi drugi radnici izvršne službe i radnici u administraciji imaju koeficijente 4,30, a najniža plata odgovara po cijeni rada koeficijentu 4,30, tako da mi imamo sada da oko 90 odsto naših radnika prima najnižu platu od 520 KM. Mi svakako tražimo da se najniža plata uskladi prvenstveno s rasponom koeficijenata po grupama", kazao je danas u Doboju Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa.

Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila, izjavio je da se mora napraviti neki raspon plata.

"Sada smo svjedoci da su radnik s osnovnom školom i radnik sa četvrtim ili petim stepenom obrazovanja u istom rangu plate, što je zaista neprihvatljivo", rekao je on.

O problemu koeficijenata za isplatu plata sindikalci će uskoro razgovarati s Upravom "Željeznica RS", koja je prije dva dana najavila da će 57 novih radnika biti zaposleno do kraja marta, među kojima su pružni radnici, stolari, mašinovođe, baravari i varoci, ali i jedan elektroinženjer.

"Oni kojima je preduzeće dalo stimulativne otpremnine za odlazak sada iste te profile radnika moraju primiti", naveo je Čamdžić.

Cvjetković je rekao da radnici izvršne službe svakodnevno napuštaju posao zbog malih plata.