Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Sarajevo radi povratka bh. državljana iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu i turskih državljana iz BiH u Tursku.

Odobreno otvaranje Aerodroma Sarajevo za povratak bh. državljana


Povratak će biti izvršen 28. aprila 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Istanbul – Sarajevo - Istanbul, a putnici će se iskrcati i ukrcati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Nakon slijetanja i prije polijetanja aviona, putnici su obavezni pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa u BiH (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).

Na ovaj način nadležni organi u BiH poduzimaju mjere i aktivnosti radi omogućavanja obavljanja letova u humanitarne svrhe, kao i povratka bh. državljana iz inozemstva u zemlju u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH. Također, istovremeno se organizira i repatrijacija stranih državljana koji napuštaju BiH na zahtjev diplomatsko-konzularnih predstavništava njihovih država.