Vlada Republike Srpske odobrila je 691.342 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja za zbrinjavanje 95 radnika iz 73 preduzeća, koji su u procesu stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.


Banjaluka - Vlada Republike Srpske odobrila je 691.342 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja za zbrinjavanje 95 radnika iz 73 preduzeća, koji su u procesu stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije za prethodnu godinu, prema kojem je zbrinuto 860 korisnika, od čega 803 dodjelom nepovratnih novčanih sredstava, a 57 stambenim jedinicama.

Prenos prava raspolaganja i korištenja na stambenim jedinicama sa Vlade Srpske na lokalne zajednice izvršen je za 2.148 objekata u 52 opštine, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U tri opštine nisu građene stambene jedinice, a preostalo je da se ova aktivnost završi u još sedam opština.

Do sada je kroz ovaj program, koji traje od 2008. godine, zbrinuto 3.618 korisnika, a do okončanja Programa preostalo je da se zbrine još 2.171 korisnik, od čega 774 stambenim jedinicama i 1.397 nepovratnim sredstvima.

Prema Programu potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije za ovu godinu, planirano je zbrinjavanje svih korisnika koji se nalaze na konačnim rang listama, za šta je potrebno 35,261 milion KM.

Za dovršetak početih objekata i novu gradnju potrebno je 25 miliona, što je obezbijeđeno kreditnim sredstvima, dok će iz budžeta biti realizovana nepovratna novčana sredstva.

Vlada Srpske je izmijenila Plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2014. godinu u okviru ukupnog iznosa od 60 miliona KM od sredstava iz Plana.

Za podršku tekućoj proizvodnji raspoređuje se 46,877 miliona KM, za podršku dugoročnom razvoju 11,749 miliona KM, a za ostale mjere 1,373 miliona KM.

Cilj izmjene plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela je hitna potreba saniranja stanja u poljoprivredi izazvanog majskim poplavama i to uvođenjem novih mjera u okviru tekuće proizvodnje-podrške biljnoj proizvodnji koje će pomoći u saniranju posljedica od poplava kroz zasnivanje nove proizvodnje. /kraj/nn/sk