Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević susreli su se danas u Sarajevu s predstavnicima "Glencore", jednog od potencijalnih investitora u ''Aluminij'', da bi eventualno pokušali pronaći rješenje za situaciju u kojoj se našla ova tvrtka, prenosi Avaz.ba

Ništa od dogovora između Vlade FBiH i

Međutim, do dogovora nije došlo. 

- "Glencore" se povukao iz pregovora o preuzimanju "Aluminija" - rekao je nakon sastanka Nermin Džindić.


Na tom sastanku su pokušali naći rješenja i nastavili su pregovore, no neuspješno. Džindić je kazao da je nakon posljednjeg sastanka "Glencore" promijenio stajalište i iznio usmeno informaciju da će sufinancirati struju u iznosu od 50 eura po MWh da bi sada iznijeli da to nisu spremni preuzeti.


- Čak su problematizirali i pismo koje su neki dan poslali, po mom mišljenju povukli su se iz pregovora i ponijeli su se neprofesionalno, u smislu da se vraćaju korak unazad. Vlada i Ministarstvo će se i dalje ponašati u skladu s udjelom koje imaju u "Aluminiju" od 44 posto - dodaje Džindić.


Istakao je i da su jutros dobili pismo namjere od novog zainteresiranog potencijalnog strateškog partnera za "Aluminij", tvrtke "Man World Holding Trust".


- Zatražili su sastanak, a Vlada će nastaviti da razgovara sa potencijalnim investitorima - rekao je Džindić.


Upozorio je da za "Aluminij" treba naći strateškog partnera ili će otići u stečaj.


Dražen Pandža, direktor "Aluminija", podsjetio je kako je "Glencore" uplatio struju za četiri dana koja ističu sutra, te da će tvrtka naglo biti isključena struja minutu poslije ponoći sa utorka na srijedu.