Edukativni centar Privredne komore RS sprovodi novi ciklus obuke za profesionalne vozače motornih vozila, na koji se ovaj put prijavilo 15 kandidata.

Mjesto za volanom čeka 15 vozača

Svi kandidati koji uspješno završe obuku će, kao što je bio slučaj i u prvom ciklusu, potpisati ugovor o radu s poslodavcem na neodređeno radno vrijeme. Poslodavci koji su učestvovali u prvom ciklusu obuke kažu da su zadovoljni zaposlenicima, ali da je bilo i zloupotreba od strane kandidata.

Dragoslav Mihajlović, direktor Edukativnog centra Privredne komore RS, kazao je da se ove godine prijavilo nešto više kandidata nego prošle, kada ih je bilo osam, te da već početkom 2020. godine, u januaru, očekuju da se obuka uspješno završi.


"Ove godine imamo 12 kandidata, a tri kandidata su se samofinansiranjem priključila ovoj grupi", kazao je Mihajlović.


Dodao je da je pri kraju teoretski dio nastave, a zatim se prelazi na praktični dio, koji se izvodi u prevozničkim preduzećima. Svaki kandidat mora imati ukupno 280 časova, od kojih 260 časova teoretske nastave i 20 časova praktične nastave. Kandidati koji sami finansiraju obuku za to moraju izdvojiti 1.100 KM.


"Početkom godine treba da organizujemo polaganje teoretskog ispita, pa praktičnog, a onda ide uručenje uvjerenja", objasnio je Mihajlović.


Dodao je da će potom kandidati s poslodavcima zasnovati radni odnos.


"Kandidati su dužni da najmanje godinu dana provedu kod poslodavca s kojim su potpisali ugovor", kazao je Mihajlović i dodao da će ugovor s kandidatima potpisati "Autoprevoz" a.d. Banjaluka, "Autoprevoz" g.s. Banjaluka, "Pavlović turs", "Aldemo turs" i "Vuković prevoz" iz Dubice.


Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kaže da računaju da će s novim kandidatima ugovore potpisati već u januaru 2020. godine.


"Kandidati koji su početkom ove godine završili ovu obuku, njih pet koliko ih se zaposlilo u 'Autoprevozu', kvalitetno je obavljalo svoj posao", rekao je Mijić.


Istakao je da je ipak došlo do jednog propusta, kada je jedan kandidat zloupotrijebio bolovanje i otišao da radi u inostranstvo.


"Mi smo to otkrili i u disciplinskom postupku je dobio otkaz, sa čim smo upoznali Zavod za zapošljavanje, Fond zdravstvenog i Fond penzionog osiguranja RS", objasnio je Mijić i dodao da su obaveze poslodavca prema kandidatima takve da kandidat minimalno godinu dana mora ostati u radnom odnosu, ali da se obaveze kandidata prema poslodavcu regulišu potpisivanjem ugovora.


Smatra da Zavod za zapošljavanje RS, koji finansira ovu obuku, treba da nađe način da se uložena sredstva ne zloupotrebljavaju.


"Polaznike odmah na početku obuke treba obavezati da ne bi došlo do sličnih zloupotreba", kazao je Mijić te dodao da od pet kandidata koji su s njima potpisali ugovor, sada rade njih tri.


Dejan Vujasin, zamjenik direktora "Aldemo tursa", kazao je da će po završetku obuke u ovom preduzeću zaposlenje dobiti tri kandidata.


"Zimi nam treba manje vozača, ljeti je potreba za vozačima nešto veća", rekao je Vujasin.


Milan Škorić, direktor "Golubić tursa" Kotor Varoš, za čijim volanima trenutno sjedi 39 vozača, rekao je da je ovo preduzeće prošle godine imalo potrebu za tri vozača, ali da ove godine nemaju, te da će možda, ukoliko uslovi dozvole, primiti jednog mlađeg vozača.


O ovoj temi željeli smo čuti i stav Zavoda za zapošljavanje RS, ali do zaključenja teksta njihove odgovore nismo dobili.