Kako se korona virus širio Evropom i Austrijom, tako je u toj zemlji rasla i nezaposlenost, pa sada trenutno više od 1,8 miliona ljudi nema posao ili radi kraće. O tome je danas govorila ministarka za rad Kristine Ašbaher.

Mjera koja je Austriji sačuvala 1,3 miliona radnih mjesta

Ova EU zemlja inače dobrim dijelom živi od turizma, koji je sada izrazito pogođen. Ašbaher je prenijela i precizne informacije: 503.494 osobe su nezaposlene, 46.168 se nalazi na doškolovavanju, a oko 1,3 miliona je prijavljeno na skraćeno radno vrijeme.

Sada, polovinom maja ima 39.000 manje nezaposlenih u odnosu na sredinu aprila, ali Austrija svakako trpi velike posljedice korona udara. Naravno, kako je i očekivano, radna snaga je najprije pokrenuta u građevinarstvu, odnosno u poslovima "na otvorenom".

Ova zemlja je nekoliko nedjelja bila u agoniji, jer je do sredine prošlog mjeseca bilježen stalni rast nezaposlenih lica. Sada kada popuštaju mjere, ekonomija se postepeno otvara. Međutim, ako uporedimo isti period 2019. i 2020, ove godine je primjetno 189.000 više nezaposlenih.

Pored turizma, posebno je pogođena i trgovina. Od 15. maja je najavljen početak kurseva za doškolovavanje nezaposlenih jer, kako kaže Ašbaher, "važno je boriti se za svako radno mjesto".

Austrijanci su tokom krize zaključili i da je skraćeno radno vrijeme dobar instrument da se smanji rizik u radu, a da se sačuvaju pozicije i plate. Prema riječima ministarke za rad, samo u turizmu i gastronomiji je, uz pomoć skraćenog radnog vremena, sačuvano 100.000 radnih mjesta, a u trgovini 24.000.