Firma Vorena Bafeta Berkšir Hatavej nudi jednom zaposlenom i do dva miliona dolara godišnje do kraja života.

Milijarder

Zaposleni treba "samo" da pogodi pobednika 48 utakmica na košarkaškom turniru, a Bafetov omiljeni tim mora da se plasira na fajnal for.

Kompanija jenog od najbogatijih ljudi sveta najavila je ranije ove nedelje da će ponovo početi svoje "martovsko ludilo" u vreme košarkaškog "Martovskog ludila" (March madness bracket contest), nakon što je NCAA turnir I divizije za muškarce bio otkazan prošle godine zbog pandemije. 

Berkšir će nagraditi sa 100.000 dolara zaposlenog koji pogodi najviše pobednika uzastopnih utakmica dok ne pogreši. Takođe, daće milion dolara bilo kom zaposlenom koji pogodi pobednika sve 32 utakmice u prvoj fazi takmičenja.

Ukoliko zaposleni uspe da pogodi ishod ukupnih 48 utakmica prve i druge faze, primaće milion dolara godišnje do kraja života.

Dodatno, ukoliko ekipa Univerziteta Krejton, koja je Bafetova omiljena, uspe da se plasira u fajnal for, Berkšir će nagradu udvostručiti. To bi povećalo glavnu nagradu sa milion na dva miliona dolara godišnje.

"Voren Bafet se nada da će ovogodišnji pobednik biti nagrađen jednom od najvećih nagrada", navela je kompanija Berkšir u saopštenju za javnost.

Bafet je takmičenje prvi put pokrenuo 2016. godine i otad je nekoliko zaposlenih uspelo da tačno pogodi ishode 31 od 32 utakmice u prvoj fazi takmičenja, rečeno je iz kompanije.

"Dobro se provodimo", rekao je milijarder prošle godine.

Bafet je, piše Biznis insajder, ovu ideju možda "pokupio" od svog prijatelja Dena Gilberta, osnivača i predsednika kompanije Kviken louns (Quicken Loans). Investitor je 2014. godine pristao da finansira zalog te kompanije, koja je nudila čak milijardu dolara bilo kome ko savršeno isprati "Martovsko ludilo".

Niko nije pobedio, ali je Berkširu bilo isplaćeno 10 miliona dolara bonusa zbog preuzimanja rizika.