Opština Laktaši proglašena je najpoželjnijim mikro gradom u Evropi za investiranje, prema rang listi londonskog časopisa Fajnenšl tajms, što za ovu lokalnu zajednicu znači još jači razvoj i dolazak stranih investitora.

Laktaši najpoželjniji mikro grad u Evropi

Ovaj prestižni časopis svake dvije godine raspiše konkurs za dodjelu prestižnog priznanja koje se dodjeljuje najatraktivnijim investicionim destinacija Evrope, lokalnim samoupravama i regionima koji mogu da ponude efikasnu administraciju i konkretne uslove za poslovanje.

U izvještaju "Gradovi i regioni za budućnost 2020/2021. godine" u kategoriji mikro evropskih gradova u pogledu troškovne efikasnosti, na rang listi ispod Laktaša nalaze se gradovi iz Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke i Estonije.

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović ističe za "Glas Srpske" da je ovo priznanje potvrda dugogodišnje orjentacije rukovodstva opštine da pruži veliku podršku privrednicima kroz obezbjeđenje veoma povoljnog poslovnog ambijenta.

- Ovo će biti prilika za dolazak inostranih investitora, kojih ni do sada nije manjkalo, a za našu administraciju ova pozicija je vjetar u leđa da budemo još uspješniji - rekao je Karapetrović, naglasivši da je najviše stranih investitora u ovoj opštini iz Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Karapetrović je podsjetio da su Lakataši nosilac sertifikata jugoistočne Evrope o povoljnom poslovnom okruženju.

- Naša najveća prednost je to što smo izuzetno fleksibilna uprava i sve procedure u vezi sa osnivanjem preduzeća veoma kratko traju. Konstantno smo na usluzi investitorima - rekao je prvi čovjek Laktaša dodajući da ova lokalna zajednica ima izuzetno dobar geostrateški položaj.

Razvojnu šansu Laktaša, Karapetrović vidi u banjskom i seoskom turizmu i voćarstvu.

- Najbolje rezultate trenutno postižemo u sektoru trgovine i prerađivačke industrije koja je zamajac napretka - istakao je Karapetrović naglasivši da je veliki broj domaćih investitora u ovoj opštini koji šire svoje poslovanje i povećavaju broj zaposlenih.

Zaposlenost

Ranko Karapetrović ističe da je procenat nezaposlenosti u Laktašima oko devet odsto.

- Evidentno je da nedostaje određenih kadrova u oblasti mašinske i elektro struke kojih nemamo uopšte, a problem je i sa stručnim kadrom u građevinarstvu. Zbog toga stipendiranjem podstičemo školovanje tog kadra – rekao je Karapetrović.