U Kini, koja se posljednjih dana bori s epidemija novog koronavirusa, posluje i podružnica slovenske tvrtke Domel iz Železnika.

Koronavirus zatvorio slovensku tvrtku

Podružnica, koja je udaljena 743 kilometra od žarišta epidemije u Wuhanu, trenutno je zatvorena zbog novogodišnjih praznika u Kini.

Produženi praznici

Planirano je da se proizvodnja pokrene odmah nakon praznika, ali će se najvjerojatnije ostati zatvorena i nakon toga. Domel, koji najpoznatiji po proizvodnji elektromotora, posluje u gradu Suzhou, u kineskoj provinciji Jiangsu Jiangsu.

Prema riječima predstavnika podružnice Domela u Kini Boštjana Demšara, tvrtka je zatvorena zbog proslave kineske Nove godine od 24. do 31. siječnja. 

No, čini se da proizvodnja neće započeti nakon praznika zbog smrtonosnog koronavirusa.

"Pokrenut ćemo proizvodnju čim nam to dopusti kineska vlada", objašnjava Demšar i dodaje da je kineska vlast produžila praznik Nove godine.

Prema njegovim predviđanjima proizvodnja bi mogla ponovno započeti 9. veljače.

"Pridržavati ćemo se svih uputa nadležnih državnih službi", tvrdi Demšar, dodajući da je u stalnom kontaktu s odgovornim suradnicima i zaposlenicima te da se pripremaju potrebne mjere. Kineska podružnica Domela zapošljava 70 radnika, među njima su svi kineski državljani.

Veliki razvojni planovi

Domel, koji je jedna od najvećih slovenskih visokotehnoloških kompanija, trenutno ima nekoliko tisuća zaposlenih. Danas je jedan od najvažnijih razvojnih partnera i proizvođača raznih vrsta elektromotora na svijetu. Tvrtka je također kroz svoja predstavništva prisutna u Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Rusiji, SAD-u, Kanadi, Australiji i Iranu.

Podružnica u Kini osnovana je 2006. godine, kada je Domel kupio prvu tvrtku u inozemstvu. Djelatnost te tvrtke je proizvodnja usisnih jedinica za usisavače u srednjem i niskom cjenovnom razredu. Godine 2009. jedini vlasnik tvrtke postaje ovlašteno društvo Domel Holding d.d., koje je u vlasništvu zaposlenika, bivših zaposlenika i onih u mirovini. Spajanje nakon preuzimanja tvrtke Tehtnica obavljeno je 2010. godine te je Domel postao društvo s ograničenom odgovornošću.

A 2012. godine Grupa Domel reorganizira se kao otvorenija i transparentnija organizacija. Domel surađuje sa svim glavnim institutima u Sloveniji kao i sa svim sveučilištima u svom području. Žele postati jedan od vodećih svjetskih razvojnih dobavljača elektronski komutiranih pogona i zadržati vodeću poziciju na tržištu usisnih jedinica. Računa se da šest od deset usisavača koji se prodaju u Europi ima ugrađen Domelov motor. Prošle godine Domel je osnovao proizvodnu tvrtku u Srbiji.