Svakoj velikoj kompaniji potrebno je zvučno ime koje će se pamtiti i koje će navoditi na kupovinu njenih proizvoda ili usluga. Danas svi znamo za Apple, Microsoft i Amazon , a evo kako su ove multinacionalne kompanije dobile svoja imena.

Kako su tri najveće svetske kompanije dobile svoja imena?

Apple

Postoji nekoliko nezvaničnih priča o tome kako je kompanija “Apple” dobila ime. Neki izvori tvrde da je inspiracija za ime dobijena zahvaljujući kompaniji Bitlsa “Apple Records-u”, dok drugi kažu da je ovakvo ime odabrano kako bi se razlikovali od drugih tehnoloških kompanija poput “IBM-a”, “Cincom-a” i slično.

Međutim, u svojoj biografiji suosnivač “Apple-a”, Stiv Džobs, rekao je da je naziv kompanije inspirisan njegovom ishranom, koja je podrazumevala veću konzumaciju određene vrste voća, kao što su na primer jabuke. Tada mu se učinilo da bi takvo ime kompanije zvučalo “zabavno”.


Microsoft

Osnivači “Microsoft-a” Bil Gejts i Pol G. Alen nazvali su svoju kompaniju kombinujući reči „mikroračunar“ i „softver“. Najpre je naziv kompanije glasio “Micro-Soft”, pre nego što su odlučili da izmene pravopis i spoje ove dve reči u jednu. Druga predložena imena za ovog tehnološkog giganta bila su “Outcorporated Inc” i “Unlimited Ltd.”, ali Gejts kaže da su se sa ovakvim predlozima samo šalili.


Amazon

Kada je “Amazon” osnovan 1994. godine, na internetu je bilo daleko manje veb lokacija nego danas. Zapravo, bilo je toliko malo sajtova, da su mnogi od njih bili izlistani na posebnim veb stranicama koje su se koristile kao stari telefonski imenici. Pošto su oni funkcionisali po abecednom redu, osnivač “Amazona”, Džef Bezos, odabrao je ime koje počinje na slovo “A”, kako bi se njegova kompanija našla pri vrhu liste.

Pored toga, Bezos je izabrao naziv “Amazon” jer mu se dopadalo da kompanija nosi ime po najvećoj reci na svetu, budući da je nastajala najveća online knjižara na svetu. Takođe je i logo kompanije inspirisan pomenutom rekom.