Globalna pandemija zaustavila je putovanja ali i otimačinu za domove u Italiji po povoljnim cijenama. Međutim, trend prodaje "kuća za jedan dolar" vraća se. Čini se da su ponude bolje nego ikad, piše "CNN".

Još jedan grad nudi kuće za dvije marke

Ćinkefrondi, zajednica u italijanskoj Kalabriji, naziva sebe "korona free" selom i nadaju se da taj status zasladiti privlačnost domova koje plasiraju na tržište od jednog evra, ili malo iznad te cifre (oko 2 marke).

Cilj je, kao i druge destinacije koje nude slične ponude, prekinuti trend depopulacije jer mlađi stanovnici odlaze u potrazi za poslom.

U ovom gradu, gradonačelnik Mikele Konia smatra ovaj zadatak tako ozbiljnim da mu je dao kodno ime: "Operacija ljepotica".

"Pronalaženje novih vlasnika za brojne napuštene kuće koje imamo ključni je dio operacije, koju sam pokrenuo kako bih vratio život u zapuštene dijelove grada", kaže Konia za "CNN".

U ovom gradu ponuda nekretnina funkcioniše malo drugačije nego u drugim gradovima koji imaju slične ponude.

Dok svi drugi gradovi koji prodaju kuće za jedan evro zahtijevaju avans u iznosu do 5.000 evra, koji se kupcu oduzme ako u roku od tri godine ne obnovi kuću, Ćinkefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje od 250 evra do završetka radova.

Novim vlasnicima izriču se novčane kazne u iznosu od 20.000 evra u malo vjerovatnom slučaju da neće dovršiti renoviranje u roku od tri godine.