U Šipovu je održana osnivačka skupština klastera "Krajina" u koji su uključeni predstavnici svih sektora iz 12 opština Područne jedinice Banjaluka.

Formiran klaster

Stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milovan Ćućić rekao je da je cilj formiranja klastera udruživanje i međusobna saradnja svih subjekata iz oblasti poljoprivrede.

"To je udruženje udruženja, zadruga i privatnih lica koje će doprinijeti boljem lobiranju kod institucija, dobavljača opreme i sirovina što će poljoprivrednicima smanjiti troškove i povećati dobit", rekao je Ćućić novinarima.


On je dodao da se klaster organizuje uz pomoć IFAD projekta "Smanjenje siromaštva na selu".


Menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković kaže da je ovo treći formirani klaster u Srpskoj, od ukupno sedam koliko je planirano, navodeći da će regije u budućnosti planirati zajednički poljoprivredni razvoj.


"Mi smo prvo napravili inicijativne odbore po regijama sastavljene od predstavnika poljoprivrednika, odnosno udruženja, zadruga, otkupljivača, lokalnih zajednica i agencija za lokalni razvoj i ostalih koji imaju zajednički interes da rade na razvoju poljoprivrede", objasnio je Vučković.


Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač podržava ovaj vid organizovanja i smatra da će članovi ovog klastera moći efikasnije da ostvaruju svoje ciljeve.


"Riječ je o jednom višem obliku organizovanja - to je jedna funkcionalno-tehnološka povezanost kako bi svi zajedno djelovali, kako prema dobavljačima, tako i prema proizvođačima", istakao je Kovač.


Poljoprivrednik Marinko Vojinović iz Gorice kod Šipova nada se da će uz novoformirani klaster naći tržište za svoje proizvode.


"Imam 15 muznih grla, proizvodimo oko 15 kilograma sira dnevno. Trenutno nemamo stalno tržište, a nadam se da će to sada biti mnogo bolje i da ćemo ih jednog dana plasirati i u markete", rekao je Vojinović.


U klaster "Krajina" biće uključena preduzeća, zadruge, udruženja, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta