Deset poljoprivrednih gazdinstava iz BiH u ponedjeljak je dobilo bespovratna sredstva u vrijednsti od 1,6 miliona KM. Sredstva su im uručena u okviru EU4Business projekta koji finansira Evropska unija, a koji ima za cilj povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ali i u izvozno orijentiranim sektorima, te turizmu.

EU4Business projekt: Poljoprivrednim gazdinstvima 1,6 miliona KM

Bespovratna sredstva su dobila gazdinstva Agro Stef (Han-Pijesak), Agro Mašić (Gradačac), Agro Živanović (Bijeljina), Andrić-Farm (Pelagićevo), Braća Pavlović (Šamac), farma Arsenić (Kozarska Dubica), Farma Brojler Produkt (Prnjavor), farma Podhum (Livno), farma Škundrić (Prijedor) i obrt u poljoprivredi "Sanel" (Odžak).

Kako je prije ceremonije uručivanja sredstava kazao Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, riječ je o sredstvima koja su poljoprivrednicima obezbjeđena kroz projekt EU4Business.


- Poljoprivreda je jedan od najvažnijih sektora u BiH koji je dosada možemo reći bio zanemaren. Kroz projekt EU4Business pokušaćemo da ohrabrimo i pomognemo poljoprivredu i ruralni razvoj BiH, istakao je Wigemark, ističući da 60 posto stanovništva BiH živi u ruralnim sredinama i kroz poljoprivredu ostvaruje prihode za život.


Milan Škundrić, vlasnik farme "Škundrić" iz Prijedora, jedan je od dobitnika bespovratnih sredstava koji će, kako nam je kazao, sredstva uložiti u nabavku robota za mužnju krava.


Osim uručenja ovih sredstva ovom prilikom je objavljen i novi javni poziv za podršku ulaganjima u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za projekte veza za podsektore povrća, voća, grožđa, maslina, mlijeka i mliječnih proizvoda, vrijedan 2,6 miliona KM.