Vlasnik kompanije Tesla Elon Musk, više nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu te je tako taj tron preuzeo Bernard Arnault, šef modne kompanije Louis Vuitton.

Elon Musk više nije drugi najbogatiji čovjek, prestigao ga je vlasnik Louis Vuittona

Od ponedjeljka je Musk dospio na treće mjesto nakon što je izgubio 3,2 milijarde američkih dolara na berzi jer su dionice kompanije Tesla pale za 2,2 posto.

Prema podacima Bloomberga, Muskovo bogatstvo je trenutno procijenjeno na 160,6 milijardi dolara što je za 24 posto manje u odnosu na januar ove godine.
Pad njegovog bogatstva izazvao je pad vrijednosti kriptovaluta kojima je Musk poprilično naklonjen, međutim, moglo bi se reći da je i sam utjecao na navedene gubitke.

Naime, pad vrijednosti bitcoina uslijedio je nakon što je Musk oštro kritikovao bitcoin zbog sve većeg korištenja fosilnih goriva za njegovo rudarenje i transakcije zbog čega je otkazao mogućnost kupovine Teslinih automobila ovom kriptovalutom.

Međutim, Musk nije bio naklonjen ni dogecoinu za kojeg je u jednom humorističnom show programu “Saturday Night Live”, ovu kriptovalutu nazvao praznom pričom.

Bloomberg je također objavio da je Muskovo bogatstvo ove godine opalo za oko 9,1 milijardu dolara što se smatra najvećim gubitkom među američkim milijarderima.

S druge strane, vrijednost Arnaulta, šefa Louis Vuittona koji je sada na Muskovom mjestu, dostigla je 161,2 milijarde dolara, a uz to je prodaja luksuznih proizvoda, što je i fokus kompanije, zabilježila rast u Kini i drugim azijskim državama, piše CNBC.