Postoji mnogo složenih i učinkovitih metoda kako uložiti novac i zaraditi više, ali je uglavnom potrebno imati dodatno znanje, talent ili angažirati finansijskog stručnjaka.

Držite se ovih pravila i uštedjet ćete više novca

Ipak, to ne znači da ne možete uštedjeti više novca. Samo je potrebno naučiti drugačije pristupe i trikove.

Ovo su jednostavni i učinkoviti načini koje mogu svi iskoristiti.

Uložite u sebe

Najbolji ulog za vašu budućnost je ulaganje u sebe. Što ranije ovo shvatite, to je bolje jer biste trebali raditi što više različitih stvari dok ste mladi.

Naravno, ovdje je riječ o učenju novih stvari i novom iskustvu. Ne misli se da biste trebali imati još jednu fakultetsku diplomu, već da pokušate naučiti nešto što vas zanima. Čitanje knjiga, online kursevi, dobivanje certifikata ili pohađanje programa za lični razvoj, sve su to savršene mogućnosti. Što više ulažete u sebe, to postajete vrijedniji.

Na internetu postoji veliki broj besplatnih predavanja i kurseva. Isprobajte ih kako biste vidjeli u kojem smjeru trebate krenuti.

Upamtite pravilo “3 puta 8”

Svi znamo da u prosjeku radimo 8 sati dnevno, spavamo 8 sati i imamo oko 8 sati dnevno slobodnog vremena. Svoje radno vrijeme prodajemo drugim ljudima, a vrijeme za spavanje odvajamo za naše tijelo. Dakle, jedini način da postanete bolji u nečemu je pametno utrošiti zadnjih 8 sati dana. Napravite nešto što bi vama bilo korisno u dugoročnoj perspektivi, kao što je poboljšanje vještina koje već imate ili učenje novih.

Ako više zarađujete, više ćete moći i uštedjeti.

Pažljivo posuđujte novac porodici i prijateljima

Iako volimo svoju rodbinu i prijatelje i brinemo se za njih, problem je u tome što oni mogu imati drugačiji način razmišljanja kada je riječ o novcu koji su posudili od vas. Moguće je da se nadaju da ćete zaboraviti na dug ili im jednostavno oprostiti. Zbog ovog mogućeg nesporazuma može doći i do prekida dobrih odnosa. Dakle, ili nemojte uopće posuđivati novac ili se dogovorite oko fiksnog roka za njegovo vraćanje.

Trošite manje i bit ćete slobodniji i fleksibilniji

Članci na temu stjecanja bogatstva često preporučuju smanjenje potrošnje. Taj savjet ima puno više smisla nego izgleda na prvi pogled. Zamislite da idete na posao koji mrzite, da živite u mjestu koje ne volite i da možete jednostavno promijeniti to kada god poželite. Kada počnete štedjeti više novca postajete fleksibilniji, i moći ćete raditi stvari koje su vam zaista važne.

Primjenjujte pravilo 24 sata

Često se događa da su nam kupovine temeljene na emocijama ili je riječ o impulzivnim kupnjama. Naime, kada trošimo novac na male stvari, iznos nije značajan i ima svrhu da se na brz način zabavimo. Kada saberete sve te stvari, shvatite da te kupovine nisu bile razumne.

Dakle, da biste smanjili troškove koji vam stvarno nisu potrebni, potrebno je primjenjivati pravilo 24 sata. Pričekajte samo jedan dan da biste obavili željenu kupovinu. Vaše će se emocije smiriti i moći ćete donijeti konačnu odluku kako se stvarno osjećate. Iznenadit ćete se koliko stvari zapravo nećete kupiti.

Svakog dana provedite barem jednu minutu provjeravajući svoje troškove

Ovaj je trik jako jednostavan, a omogućava da držite svoje troškove pod kontrolom. Potrošite samo jednu minutu tokom dana na provjeru i razmišljanje o svakoj pojedinačnoj kupovini koju ste obavili u tom razdoblju. To će vam omogućiti da detektirate problematične kupovine, usporite potrošnju i odredite količinu novca koja vam je potrebna za svaki dan.

Prije svake kupovine napravite usporedbu

Još jedan način da usporite s kupovinom i date sebi vremena da razmislite o tome što kupujete, a kako biste izbjegli razočaranje u budućnosti, jest da uvijek napravite usporedbe s nečim što vam je važno. Na primjer, kada u trgovini vidite prekrasan džemper koji vam zapravo ne treba ili je cijena previsoka, razmislite na ovaj način: Je li taj džemper važniji od savršenog odmora sljedećeg mjeseca?

Ne nasjedajte na marketinške trikove

Velike firme koriste razne trikove da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju. Većina nam je tih marketinških trikova poznata, ali i dalje djeluju i dalje vjerujemo u lažne popuste i rasprodaje, navodi Bright Side.

Da biste izbjegli te trikove, treba imati na umu da svaki put kada postoji popust, to je uglavnom samo za proizvode koji su imali veću cijenu ili nisu dobre kvalitete. Na kraju je proizvođač jedina strana koja pobjeđuje u toj „igri“.

U kupovinu idite sami

Kada idemo u kupovinu s prijateljima, uglavnom potrošimo više novca. Posjetimo više mjesta nego što bismo to napravili da smo krenuli sami, a kada probamo odjeću oni nas uglavnom ohrabruju da je kupimo. Naše opće raspoloženje uvijek je bolje kada idemo u kupovinu s prijateljima pa zato i želimo više potrošiti.

Trik je jednostavan: kada želite provesti vrijeme s prijateljima prošetajte zajedno parkom. Kupovina nikada ne bi trebala služiti za zabavu, već je treba shvatiti kao ozbiljan zadatak.

Riješite se negativnih misli o novcu

Usprkos vjerovanju mnogih, naše ideje i misli imaju veliku snagu. Kada programirate sebe da mislite da je nemoguće zaraditi puno novca, nećete puno postići.

Ako ne vjerujete da možete postati uspješni, brzo ćete se umoriti od onoga što radite i mislit ćete da je sve to besmisleno, da ne postižete ništa, dokazujući sebi da ste bili u pravu. Kao eksperiment, pokušajte promijeniti negativne misli o novcu i živite tako mjesec dana. Iznenadit ćete se rezultatima.